Skip to content
Iași Știri locale

O primărie ieşeană a schimbat regulile de circulaţie pentru un proiect imobiliar. Locuitorii din Valea Adâncă au ieșit în stradă

7iasi.ro

Primăria Miroslava a schimbat peste noapte, fără un anunț prealabil și fără să organizeze vreo dezbatere publică, regulile de circulație în zona Valea Adâncă.  Toate străzile au fost transformate în drumuri cu sens unic, iar locuitorii acuză Primăria că decizia pregătește terenul pentru proiectul imobiliar al omului de afaceri Teodor Haucă care vrea să dezvolte în zonă un proiect imobiliar care ar bloca traficul rutier: 40 de blocuri cu 1.000 de apartamente .

Aceasta este soluția pentru degrevarea traficului în perspectiva construirii celor peste 40 de blocuri de pe strada Livezilor? Nu merită cetățenii din Valea Adâncă să știe cum vor circula din septembrie?”, a arătat Silviu Ghenghea, consilier local USR în comuna Miroslava

După ce locuitorii au protestat, Primăria Miroslava a scos indicatoartele de sens unic, revenind la vechile reguli de circulație, scrie 7iasi.ro

Decizia introducerii sensurilor unice a fost luată invocându-se un studiu de circulație realizat în 2021

Studiul făcut are la bază analiza pe o singură zi a traficului auto, în 2021, mai mult ca singur în pandemie, și se referă doar la ieșirea din strada principală în patru benzi”, a arătat unul dintre locuitorii din Valea Adâncă

Primarul Dan Niță a dispus transformarea străzilor din Valea Adâncă în artere cu sens unic pentru o așa-zisă „fluidizare a traficului rutier”. Decizia nu a fost anunțată înainte pe niciun canal de comunicare, nu a fost organizată o dezbatere publică, iar locuitorii s-au trezit peste noapte că regulile de circulație îbn zonă au fost schimbate.

Decizia Primăriei Miroslava de a schimba regulile de circulație în zonă a fost luată în contextul îm care omul de afaceri Teodor Haucă vrea să construiască peste 40 de blocuri de locuințe, cu un total de circa 1.200 de apartamente, pe o suprafață de 12 hectare chiar în Valea Adâncă. Pentru că străzile sunt înguste, traficul rutier din zonă ar deveni unul sufocant.

Locuitorii au protestat. Primăria a montat indicatoare după care le-a scos

Mai întâi, primarul Dan Niță a dispus montarea indicatoarelor pe străzile din Valea Adâncă în zona care vizează tocmai proiectul imobiliar respectiv. Însă, locuitorii din zonă au reclamat faptul că primăria nu a inițiat niciun fel de dezbatere publică, ei trezindu-se puși în fața faptului împlinit. Oamenii au reclamat faptul că nu s-a realizat nici măcar un studiu de trafic concret, ci totul s-a făcut pe genunchi. După revolta oamenilor, cei de la primărie s-au făcut că plouă și au scos semnele montate inițial.

Nu trece săptămâna și din nou comunitatea din Valea Adâncă se confruntă cu surprizele oferite de administrația publică locală. Am fost sesizat de către mai mulți cetățeni de pe strada Cornești și strada Debarcaderului despre noile sensuri unice din zonă. Aceasta este soluția pentru degrevarea traficului în perspectiva construirii celor peste 40 de blocuri de pe strada Livezilor? Nu merită cetățenii sin Valea Adâncă să știe cum vor circula din septembrie?”, a arătat Silviu Ghenghea, consilier local USR în comuna Miroslava.

Oamenii au cerut un studiu de trafic. Primăria Miroslava vine cu acte din pandemie

Revoltați, oamenii au cerut primăriei să facă un studiu de trafic și să prezinte soluțiile în cadrul unei dezbateri publice. Culmea, au fost inițiate mai multe dezbateri după scandal, însă consilierii PNL nu s-au prezentat. Abia, zilele trecute, la presiunea oamenilor, Primăria Miroslava a organizat un simulacru de dezbatere. Aceasta nu a adus nimic concret, fiind organizată în grabă de primăria lui Dan Niță, pentru a justifica decizia de implementare a proiectului cu sensuri unice. Primăria lui Niță a prezentat un studiu de trafic realizat de specialiști de la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași. Totuși, cei prezenți la dezbatere au arătat că studiul a fost făcut pe genunchi și nu are relevanță. Primăria a prezentat un studiu din 2021, făcut în perioadă de pandemie, când traficul era mult mai redus.

Studiul făcut are la bază analiza pe o singură zi a traficului auto, în 2021, mai mult ca singur în pandemie, și are la bază ieșirea din strada principală în patru benzi”, a susținut unul din cei prezenți la dezbatere.

Sensuri unice pentru imobiliarul Haucă

Primăria a vrut să introducă sensuri unice pe strada Bazei, de la intersecția din zona Cinci Drumuri până la intersecția cu strada Prunilor, pe strada Costea Vodă, de la intersecția Debarcaderului până la intersecția din zona Cinci Drumuri, dar și pe strada Ezăreni, de la intersecția cu strada Cornești până la intersecția străzilor Debarcaderului și Costea Vodă. Toate au legătură cu strada Livezilor, unde apare proiectul lui Teodor Haucă.  Culmea, unele străzi cu o lățime de 4 metri vor deveni străzi cu sens unic, altele vor fi dublu sens, străzi care au tot o lățime de 4 metri.

Primăria lui Niță a dat vina pe „scandalagii” din comună

După dezbaterea organizată pe 25 august 2022, primăria condusă de Dan Niță a venit cu unele explicații privind acest proiect, care însă a atras mai multe nemulțumiri din partea locuitorilor.

Dorința conducerii primăriei a fost de a purta un dialog bazat pe argumente. Din păcate, multe dintre persoanele prezente au încercat să perturbe evenimentul și să șicaneze participanții care aveau probleme punctuale”, au susținut cei de la Primăria Miroslava.

Joaca de-a dezbaterile. Dan Niță l-a susținut pe Haucă cu o altă dezbatere făcută pe genunchi

Scandalul legat de sensurile unice nu a fost singurul care l-a vizat pe Teodor Haucă. În cursul lunii iulie 2022, Primăria Miroslava a organizat o dezbatere publică într-o zi de miercuri, la ora 14.00, pentru proiectul imobiliar al lui Teodor și Mariana Haucă. Dezbaterea a fost organizată la mijlocul săptămânii, la un hotel din centrul Iașului, într-o zi în care majoritatea locuitorilor din Valea Adâncă erau la serviciu. Haucă vrea să ridice locuințe colective, spații comerciale și chiar o biserică, proiectul imobiliar stârnind deja zeci de controverse, totul cu sprijinul lui Dan Niță, primarul comunei Miroslava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *