O ripostă israeliană după atacul iranian care ”rescrie raporturile”, inevitabilă pe fond, dar incertă ca formă

Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

Iranul şi-a pus în aplicare ameninţarea cu represalii împotriva Israelului şi a lansat sâmbătă seara un atac masiv şi fără precedent împotriva inamicului său regional, relatează AFP.

Însă cele două ţări nu vor rămâne aici, apreciază analişti, care consideră aproape inevitabilă o ripostă a Israelului împotriva republicii islamice, o operaţiune riscantă, care poate destabiliza şi mai mult un Orient Mijlociu aflat pe marginea prăpăstiei.

DE CE VA RIPOSTA ISRAELUL?

În contextul în care Iranul şi Israelul obişnuiesc să se înfrunte prin terţi interpuşi ca Hezbollahul libanez, republica islamică a lansat pentru prima oară un atac direct, cu sute de rachete şi drone, trase de pe teritoriul iranian.

În pofida faptului că majoritatea tirurilor a fost oprită de către Israel şi aliaţii săi, acest eveniment ”rescrie raporturile” între cei doi rivali, declară AFP un consultant în securitate, Stéphane Audrand.

La 1 aprilie, o linie a fost încălcată printr-un atac aerian atribuit Israelului împotriva Consulatului Ambasadei Iranului la Damasc, în Siria.

Atacul s-a soldat cu moartea a şapte Gardieni ai Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, care a promis să rispoteze.

”În mod tradiţional, Israelul are toleranţă zero, dacă teritoriul său naţional este lovit de alt stat”, subliniază Stephane Audrand, care subliniază că Benjamin Netanyahu ”nu poate să nu reacţioneze”.

”Un răspuns israelian va avea loc pe teritoriul iranian”, scrie pe X şi un fost director al spionajului militar israelian, Tamir Hayman, care conduce Institutul de Studii privind Securitatea Naţională (INSS).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: