Skip to content
Politică

O școală din București naște controverse. Experții o declară un pericol, părinții sunt revoltați EXCLUSIV

O primă unitate de învățământ preuniversitar din București urmează a fi demolată, după ce expertiza tehnică a încadrat-o în rândul clădirilor de risc seismic II.

Elevii Școlii Generale 141 din sectorul 5 au trecut odată prin spaima unui incident rămas, din fericire, fără victime, dar decizia de a demola clădirea nemulțumește reprezentanții unor asociații și grupuri de părinți care reclamă faptul că, nu cu mult timp în urmă, unitatea a beneficiat de o finanțare consistentă pentru sala de sport.

Investiție de 600.000 euro, nulă

În mod ironic, școala 141 a beneficiat de un program de investiții prin care s-a ridicat o sală de sport, dar nimeni nu a băgat de seamă stadiul de degradare al clădirii.

În luna mai a acestui an, tavanul de pe un hol al școlii a cedat brusc și s-a prăbușit exact cu câteva minute înainte ca elevii să iasă în pauză. Întreaga tevatură iscată la finalul anului școlar trecut a pus pe tapet chestiunea siguranței imobilului, iar verdictul a fost unul drastic: demolarea.

Decizia de demolare a fost aprobată în ședința de Consiliu Local din sectorul 5, de săptămâna trecută, iar cei peste 400 de elevi vor fi relocați către școala 127 din același sector. Lângă clădirea ce se va transforma în mormane de moloz rămâne însă o sală de sport, care nu va avea nicio utilitate până la ridicarea unui nou imobil al școlii.

La fiecare alegeri ni se aruncă bombonica unui învățământ moder. Ce-i asta un învățământ modern? Să înveți într-o școală care nu cade pe copii? La școala  nr. 141 au făcut sală de sport de 600.000 de euro, iar acum demolează școala.

De ce nu se face publică răspunderea managerului de școală pentru toate cazurile în care avem școli care nu își obțin avizele și sunt nesigure? Cine nu își asumă răspunderea pentru această situație? Este o chestiune legată de administrarea unui patrimoniu, dar nimeni nu vrea să răspundă pentru modul în care acesta este administrat. Din punctul meu de vedere este rea voință”, a declarat pentru PSNews.ro, Aura Ciobotaru, membru al grupului informal „Părinții cer Schimbare”.

Sala de sport a școlii 141 a fost construită în mandatul primarului Marian Vanghelie, funcționalitatea ei fiind considerată improprie de către unii cionsilieri locali din sectorul 5, dar cert este că, din acest moment, până la ridicarea unui nou imobil va avea doar rol de magazie pentru mobilierul din sălile de curs, după cum admite un consilier local.

Caz fără precedent

Paul Cursaru, consilier local al PNL și membru în consiliul de administrație al școlii 141, recunoaște că situația apărută la școala generală 141 este fără precedent. „Eu, fiind membru în CA am putut vedea și expertiza tehnică. Clădirea a fost încadrată în clasa a II-a de rism seismic, nu este chiar foarte gravm, dar prezintă anumite riscuri.

Acum, sala de sport este funcțională și nu prea. A fost o construcție însăilată pe spațiul respectiv și pe nevoile respective. Pe timp de vara nu beneficiază de o ventilație bună și te sufoci în interior. Iarna se face destul de frig din cauza geamurilor mari și a sistemului inadecvat de încălzire.

Copiii, într-adevăr, vor urma cursurile la școala 127. Vor fi preluați cu autobuzul din parcarea școlii 141 și duși la noua școală, astfel încât părinții să nu fie puși pe drumuri. Sala, din păcate, va fi închisă. Este folosit pe post de magazie. Nici nu știu dacă o puteam ține deschisă pentru a o închiria, locul urmând să se transforme în șantier”, explică consilierul liberal, într-o declarație acordată PSNews.ro.

Acesta spune că pentru moment, nu se știe foarte clar nici care sunt etapele demolării imobilului, cel mai probabil primii pași în acest sens urmând să fie făcuți în toamna acestui an. Despre proiectul de ridicare a unui nou imobil pentru școală, nici nu s-a pus problema deocamdată în Consiliul Local al sectorului 5.

Școala generală 141 este singura unitate de învățământ funcțională din București, care necesită demolarea, ca urmare a riscului prezentat în exploatarea imobilului, iar pentru câțiva ani copii in zonă vor fi nevoiți să facă naveta spre altă unitate de învățământ.

Din fericire, cei de la 127 aveau două corpuri de clădire, din care unul era în conservare. Există posibilitatea de a prelua clasele care vin de la 141”, explică Paul Cursaru modul în care s-a aplicat soluția de rezervă.

O parte din prinții care au copii înscriși la Școala generală 141 din cartierul Rahova susțin că problema structurii de rezistență a imobilului era binecunoscută de către autorități, dar nimeni nu s-a obosit să ia măsuri pentru efectuarea unor lucrări de consolidare, cartierul fiind considerat unul rău-famat.

Tavanul prabușit era verde de mucegai cel puțin de anul trecut – nimeni nu s-a obosit să-l repare – doar e școală de cartier rău-famat”, a explicat pe Facebook unul dintre părinți.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *