Skip to content
Opinii & Analize

O soluție în fața crizei provocate de coronavirus: diminuarea cheltuielilor bugetare

Guvernul Orban se confruntă zilele acestea cu o adevărată dilemă: găsirea de resurse financiare, astfel încât să acopere cheltuielile uriașe provocate de epidemia de coronavirus. Soluțiile întrevăzute ar fi două: identificarea unor creditori internaționali dispuși să împrumute România sau un acord cu FMI, ori alte instituții internaționale. Ambele oferă riscuri semnificative. În condițiile de instabilitate cronică actuale, creditorii internaționali, fie că vorbim de state sau instituții internaționale, vor oferi bani doar cu dobânzi uriașe. Totuși pentru guvernul Orban ar putea exista și o a treia soluție, mai puțin evidentă, dar ceva mai sigură.

Reducerea cheltuielilor bugetare în situație de criză

Soluția ar putea veni din reducerea masivă a cheltuielilor bugetare și redirecționarea banilor astfel economisiți către cheltuieli strict necesare în condiții de criză. Lucrul acesta ar putea însemna în practică reduceri de salarii, concedieri și operarea unor instituții de stat cu un număr minim de persoane. Tot lucrul acesta s-ar traduce și într-o tăiere imediată a pensiilor speciale, precum și renunțarea la creșterea de pensii.

Devine evident faptul că prioritățile trebuie să se îndrepte în acest moment către stoparea epidemiei de coronavirus, oprirea stării de urgență și repornirea economiei, afectată profund de stoparea unor industrii importante. Asta înseamnă bani mai mulți către sistemul de sănătate care trebuie să facă achiziții rapide de echipamente și materiale necesare. Rechemarea în țară a medicilor români ar putea reprezenta o altă prioritate. Totodată, guvernul s-a angajat să acorde sprijin financiar persoanelor trimise în șomaj tehnic. Situația aceasta nu poate dura însă foarte mult, de vreme ce ea ne-ar putea arunca într-o mare criză economico-socială.

Este evident faptul că mai mulți șomeri înseamnă automat mai puțini contribuabili la bugetul de stat și deci mai puțini bani colectați de către stat. România încă stă bine la capitolul bolnavilor de coronavirus, comparativ cu alte state europene, însă situația s-ar putea înrăutăți în viitorul apropiat dacă statul nu pune pe primul loc stoparea epidemiei. Cu un efort colectiv, lucrul acesta s-ar putea realiza.

Anularea creșterii pensiilor și tăierea pensiilor speciale se pot realiza prin OUG, acum că există un guvern cu puteri depline. Este nevoie însă de curaj pentru asumarea unor măsuri nepopulare, care ar putea fi decontate electoral, dar care sunt necesare într-o perioadă de criză așa cum este cea din prezent. Negocierea cu UE este o altă sursă de bani care să vină la buget, din programele excepţionale pe care le iniţiază UE în această perioadă. Anumite ministere care nu au o activitate esențială în actuala criză, ar putea fi trase pe linie moartă momentan, astfel încât să se economisească bani.

Oricât de nepopulare ar fi aceste măsuri, ele trebuie asumate în contextul actualei crize. Timpul nu este de partea guvernului Orban, iar cu cât epidemia de coronavirus va avansa, cu atât întârzierea acestor soluții ne-ar putea costa scump.

1 comentariu la “O soluție în fața crizei provocate de coronavirus: diminuarea cheltuielilor bugetare

  1. Cea mai mare prostie e taierea pensiilor speciale acum, cand ai nevoie de bani in economie ca sa sustina consumul.

    Practic ajungi sa pierzi toate locurile de munca din sectoarele afectate. Cine inchide acum hotelul sau restaurantul nu-l mai deschide niciodata fiindca nu mai e cerere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *