Skip to content
Economie

O treime din produsele alimentare din UE sunt fabricate în dublu standard. Cristian Bușoi: În cazul vaccinurilor anti-COVID nu putem întâlni această situație deoarece ele sunt distribuite la nivel european centralizat

Inquam Photos / Alexandru Busca
" "

O treime din produsele alimentare din UE sunt fabricate în dublu standard, arată un amplu studiu al Centrului Comun de Cercetare, serviciu intern al Comisiei Europene. Aproape 1400 de produse din 19 state membre au fost verificate. Experții au decoperit că în cazul multor produse ambalajul era același, dar compoziţia diferită. Mai mult, diferenţele senzoriale sunt clar vizibile acolo unde există diferenţe mari în compoziţia produsului. Gustul și mirosul erau diferite. Studiul și implicațiile sale au fost explicate de europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, pentru B1 TV.

Cristian Bușoi susține că produsele cu standarde diferite ale calității nu pun în pericol sănătatea oamenilor

" "
" "

Întrebat de ce în continuare există un dublu standard în privința calității unor produse, deși românii se plâng de mai mulți ani de acest lucru, Cristian Bușoi a răspuns: „E o discuție care a început acum câțiva ani. A pornit în Parlamentul European ca o inițiativă a mai multor europarlamentari, colegi mai ales din țări central și est-europene. Am pus împreună presiune pe Comisia Europeană să identifice acele produse, să ateste că asta e situația reală, că erau colegi sau reprezentanți ai companiilor care negau această realitate, urmând ca în perioada următoare să se găsească soluțiile pentru a obliga companiile ca aceste situații să se schimbe”. 

Liberalul a precizat apoi că este extrem de important ca oamenii să fie informați că există această problemă și, alături de asociațiile în domeniu, să pună presiune pe companii să respecte standardele de calitate ale produselor.

Bușoi a mai spus că, oricum, pentru majoritatea produselor pentru care există dublu standard sunt alternative ale altor companii, produse care nu sunt în aceeași situație.

Despre produsele cu standarde diferite ale calității, europarlamentarul a mai ținut să precizeze: „Nu sunt neconforme, nu pun în pericol sănătatea, trec prin filtrul autorităților, dar anumite elemente importante de detaliu, precum gust, miros, chiar o anumită eficiență dacă vorbim de medicamentele care se eliberează fără rețetă…”.

„Comisia Europeană încearcă să identifice o soluție, care să poată fi impusă de la nivel european. Nu e una foarte simplă, că vor trebui demonstrate lucurile, sunt angrenate multe instituții, filtre. Primul pas e că s-a ridicat problema, pastul 2 a fost că se certifică faptul că se întâmplă acest lucru și vine cu exemple prin acest studiu. Următorul pas e ca toți să identificăm ce putem face în legislație. Bună parte din legislație trebuie schimbată în statele membre, că nu totul se poate decide la nivel european chiar dacă în acest domeniu legislația e destul de centralizată și e, evident, uniformă la nivelul UE”, a mai explicat europarlamentarul.

Cristian Bușoi insistă că nu există dublu standard în privința vaccinurilor anti-COVID-19

Despre șansele să existe astfel de probleme și în privința vaccinurilor anticoronavirus europarlamentarul a declarat: „Cel puțin acum e puțin probabil să se întâmple, pentru că vaccinurile sunt distribuie la nivel european centralizat. Sigur că peste un an se vor găsi în farmacii, se vor produce și în alte părți în afara UE. Vorbim de altă realitate si va trebui să fim atenți și poate apărea această situație. Azi, în practică, nu pot, pentru că ce se produce pentru Europa se produce în UE. SUA nu dă voie la export, Marea Britanie a interzis exporturile. În opinia mea, nu putem întalni această situație de dublu standard, dar peste un an – doi, când vom cumpăra vaccinurile din farmacii cum cumpăr vaccinul antigripal – sigur că va fi gratuit pentru anumite categorii – e posibil și trebuie să fim foarte atenți (…) Aici, dublu standard e de neacceptat, chiar criminal poate fi”.

Întrebat dacă medicamentele pentru boli grave pot fi diferite ca formulă pentru estul Europei, Bușoi a răspuns: „Nu. La medicamentele care se eliberează cu rețete, mai ales cele inovatice, de cancer – sigur că unele pot fi și generice și să fie des întâlnite și în cantități mari – nu s-au descoperit până acum diferențe și, oricum, nu-s ața multe sit-uri de producție precum la produsele alimentare. Fabricile de medicamente au o anumită specificitate. Pâne acum nu avem semnale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *