Skip to content
Sănătate

O treime din supraviețuitorii COVID-19 dezvoltă afecțiuni psihice sau neurologice în decurs de 6 luni de la infectare – studiu

coronavirus Inquam Photos / Virgil Simonescu

Peste o treime din persoanele care au suferit de COVID-19 dezvoltă probleme mintale sau simptome neurologice pe termen lung, potrivit unui studiu publicat marți și citat de CNN.

Cercetătorii au descoperit că 34% din pacienții care s-au vindecat de COVID-19 au fost diagnosticați cu o afecțiune neurologică sau psihologică în decurs de șase luni de la contractarea coronavirusului, potrivit studiului publicat marți în revista medicală Lancet Psychiatry.

" "
" "

Cel mai întâlnit diagnostic a fost cel de anxietate, 17% din persoanele care au fost tratate pentru COVID-19 suferind de această afecțiune, urmat de cel de tulburări de dispoziție, diagnostic pus pentru 14% din pacienții care s-au vindecat de Covid.

Cercetătorii au descoperit că deși simptomele neurologice sunt mai severe în rândul pacienților spitalizați, ele sunt comune și celor care au fost tratați acasă.

„Rata a crescut progresiv odată cu severitatea bolii COVID-19. Dacă ne uităm la pacienții care au fost spitalizați rata a crescut la 39%”, afirmă Maxime Taquet, cercetător în psihiatrie și coautor al studiului.

„Rezultatele noastre arată că tulburările neurologice și psihiatrice sunt mai comune după COVID-19 decât după gripă sau alte infecții respiratorii, chiar și când ținem cont de factorii de risc pentru pacienți. Trebuie să începem să ne uităm la ce se întâmplă după șase luni”, a adăugat Taquet.

Noul studiu este cel mai mare de acest fel, analizând date din fișele medicale electronice a peste 236.000 de pacienți cu COVID-19, majoritatea din Statele Unite.

Cercetătorii au comparat datele cu cele ale persoanelor care au suferit de alte infecții respiratorii în aceeași perioadă, observând un risc de a dezvolta boli neurologice și psihiatrice cu 44% mai mare în rândul pacienților ce au suferit de COVID-19 decât în cazul celor care s-au vindecat de gripă.

Riscul a fost cu 16% mai mare comparativ cu cel al persoanelor care au suferit de alte infecții respiratorii.

În jur de 1 din 50 din pacienții cu COVID-19 au suferit un accident vascular cerebral în perioada analizată însă riscul nu a fost mai ridicat și în cazul tuturor bolilor neurologice sau psihiatrice asociate cu infecții respiratorii, cercetătorii afirmând că nu au descoperit niciun risc mai crescut de a dezvolta boala Parkinson, de exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *