Alimentaţia occidentală duce o lipsă serioasă de fibre, iar acest lucru ar putea schimba în mod fundamental modul în care intestinele noastre digeră materia vegetală.
Chiar dacă fructele şi legumele reprezintă o parte esenţială a dietei umane, oamenii de ştiinţă abia încep să înţeleagă modul în care corpul nostru descompune cel mai abundent compus organic de pe Pământ: celuloza, materialul dur care căptuşeşte pereţii celulari ai plantelor şi care se regăseşte sub formă de fibre alimentare în fructe şi legume.
Acum, un nou studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători a descoperit bacterii necunoscute până acum, ascunşi în intestinul uman, care sunt capabili să descompună celuloza.
Timp de decenii, s-a presupus că celuloza nu poate fi descompusă de organismul uman aşa cum se întâmplă în intestinele vacilor, cailor, oilor sau ale altor mamifere rumegătoare.
Abia în 2003 oamenii de ştiinţă au descoperit bacterii din intestinul uman care ar putea digera până la urmă aceste fibre.
Studiul recent s-a bazat pe genele aceleiaşi bacterii şi a căutat să identifice altele asemănătoare.
Analiza exhaustivă a folosit mostre de fecale pentru a testa microbiomul intestinal al oamenilor din diferite epoci şi regiuni.
Descoperirile sugerează că avem mai multe în comun cu animalele de fermă decât am crezut cândva.
Se pare că intestinele noastre posedă mai multe specii de bacterii mâncătoare de celuloză care ne-au scăpat până acum din vedere.
O specie este puternic asociată cu mamiferele ungulate (copitate) care mestecă, alta cu primatele şi alta cu oamenii.
Toate trei aparţin genului Ruminococcus – despre care se ştie că are deja reprezentanţi în intestinele umane sănătoase (şi nesănătoase) – şi posedă gene implicate în digestia celulozei.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News