Skip to content
Economie Politică

Oamenii de afaceri, avertisment pe OUG 114 și noile măsuri fiscale. Care vor fi consecințele pentru economie

" "

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), care reprezintă peste 54.000 de companii românești și străine, ce contribuie cu peste 50% la PIB-ul României și angajează peste 1,2 milioane de persoane, trimite premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă prin care atrage atenția că OUG 114/2018, prin care au fost introduse o serie de măsuri fiscale, urmează să aibă consecințe pentru mediul de afaceri, dar și pentru economia României, cerând abrogarea actului normativ înainte să producă efecte negative.

La finele anului trecut, reprezentanții Coaliției au cerut, în premieră, să vină în ședința de guvern în care a fost aprobată ordonanța, dar au fost ignorați de guvernanți, anunță Profit.ro.

" "

OUG 114 schimbă, în mod brutal, reguli în sectoare care susțin modernizarea economiei și calitatea vieții populației: sectorul energetic, sectorul telecomunicațiilor, sectorul financiar-bancar și piața de capital. Inducerea unui șoc nejustificat în aceste sectoare riscă să le împingă într-o criză profundă. Oamenii de afaceri pe care CDR îi reprezintă, români și străini deopotrivă, sunt uimiți de maniera antagonică în care necesitatea măsurilor a fost prezentată și de sugestia că mediul privat- în special companiile străine – este cauza eșecurilorstatului de a colecta taxe și impozite. Aceste sectoare, cu o contribuție semnificativă la bugetul de stat și la economia României au fost acuzate că lucrează în detrimentul tuturor clienților lor și al țării unde fac afaceri și unde au investit miliarde de euro. Este de neînțeles o astfel de atitudine față de oamenii de afaceri și activitățile derulate de mediul privat când guvernarea își propune să aibă creștere economică tot mai mare”, se arată în scrisoare.

CDR mai spune că ”nu înțelege cum vor câștiga cetățenii țării din retragerea intempestivă a administratorilor de fonduri de pensii private din România, din pierderea profitabilității sectorului bancar, din slăbirea pieței de capital locale și din stoparea unor investiții majore care ar fi putut să aibă loc în sectorul comunicațiilor și cel energetic”.

Ca urmare a unor discuții cu economiști și cu lideri din mediul de afaceri, CDR subliniază că este posibil ca, în urma OUG 114, accesul la finanțare să devină mai dificil în România, iar IMM-urile să fie afectate semnificativ.

Este posibilă o scădere a veniturilor și a consumului și cetățenii vor întâmpina dificultăți în accesarea creditului bancar.

Vor crește dezechilibrele macroeconomice, piața de capital va juca un rol și mai mic în finanțarea economiei.

Totodată, leul se poate deprecia față de alte monede, iar statul riscă să plătească dobânzi mai mari pentru finanțarea deficitului.

În absența oricărui dialog și a listei lungi de consecințe nefaste pe care le anticipăm, CDR cere Guvernului să abroge Ordonanța de Urgență înainte ca ea să producă efecte negative. Ne exprimăm disponibilitatea pentru întâlniri în care să explicăm în detaliu analiza noastră”, mai spun companiile.

Organizația a avansat și riscurile anticipate în caz de refuz: finanțare mult îngreunată, naționalizare de facto a pensiilor private, investiții blocate, concedieri, scumpiri.

CDR este formată din Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Consiliul Național al Întreprinderilor Private mici și mijlocii din România (CNIPMMR), Confederația Patronală Concordia (Concordia), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Română-Germană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL).

Puteți citi mai multe AICI.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *