Skip to content
Politică

Oamenii de afaceri, strigăt disperat către Guvern: Cum aveți grijă de plătitorii de taxe?

Oamenii de afaceri lansează un strigăt disperat către Guvernul României după recentele promisiuni controversate ale ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, legate de majorările salariale astronomice din sectorul bugetar.

Fundația Romanian Business Leaders (RBL) a publicat marți pe site-ul propriu un comunicat adresat premierului Sorin Grindeanu, ministrului Muncii, precum și celui de Finanțe (Viorel Ștefan), în care le solicită demnitarilor să nu ignore soarta antreprenorilor din România. Ideea principală este aceea că afaceriștii ar fi dezavantajați prin măsurile guvernamentale de salarizare excesivă a bugetarilor, cei dintâi fiind nevoiți să suporte povara fiscală rezultată.

ONG-ul dă un exemplu concret chiar din presa de marți: știrea din Ziarul Financiar despre compania Alison Hayes (cel mai mare producător de textile din România după cifra de afaceri din 2015), firmă ce a hotărât închiderea fa­bricii din Urziceni, unde lu­crea­ză în prezent circa 350 de croitorese şi cusătorese.

Redăm mai jos mesajul integral al reprezentanților RBL:

Domnule Prim-ministru,

Doamnă ministru al Muncii,

Domnule ministru al Finanțelor,

Încercați pentru un minut să vă puneți în pielea unui antreprenor sau manager din România.

Ca să vă ușurăm acest exercițiu, iată cum se văd lucrurile din teren.

Aveți în mâini cel mai fragil buget din Uniunea Europeană. România are cea mai mică pondere a veniturilor publice în PIB (24,7%) și este foarte probabil ca veniturile bugetare să se prăbușească din 2018, odată cu eliminarea cotei unice de impozitare a veniturilor. Adică tocmai principalul motiv pentru care companiile investesc astăzi în România.

La firul ierbii, înseamnă că ne obligați să avem grijă de angajații noștri într-un mod nociv pentru ei. Când afacerile devin nesustenabile, locurile de muncă ale acestor oameni sunt puse în pericol. Iar cel mai recent exemplu a venit chiar astăzi.

Ori noi, antreprenorii și managerii, știm cel mai bine cum să ne motivăm angajații. Oricum suntem astăzi într-o piață a muncii dificilă și știm cât de greu este să îi păstrăm în companiile noastre. În niciun caz, nu avem nevoie de piedici suplimentare și de reguli schimbate în  timpul jocului.

Fără îndoială, susținem creșterea salariilor în sectorul public, ca mod de a atrage buni profesioniști. Dar nu puteți crește salariile dacă vă uitați sincer la performanța din sistemul public. Suntem primii suporteri ai creșterii salariilor bugetare, cât timp vin cu evaluarea performanței, scăderea personalului bugetar și încadrarea într-un buget fix total.

Astăzi, în România, muncesc 5,2 milioane de oameni. Aproape jumătate (2,5 milioane de angajați) lucrează în firme private românești, dar au cel mai mic salariu mediu (1.500 de lei). În același timp, în sectorul bugetar lucrează 1,2 milioane de oameni care câștigă un salariu mediu de 2.300 de lei.

Prin legea salarizării unitare pe care o promovați zilele acestea, în următorii patru ani, media salariului în sectorul public urmează să urce cu 56%.

Și atunci, vă întrebăm: cum aveți grijă, de fapt, de soarta plătitorilor de taxe din România, din ai căror bani plătiți salariile promise?

Ați afirmat public că aveți grijă de antreprenorii autohtoni. Ne întrebăm dacă nu cumva chiar ei vor plăti factura. Vă rugăm să mai adunați o dată încasările bugetare din ianuarie și februarie și să faceți regula de trei simplă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *