Skip to content
Puterea Știrilor Video

Oamenii din Sectorul 5 nu l-au ales, de fapt, pe Piedone, susține sociologul Remus Ștefureac: ”62% NU l-au votat!”

psnews.ro

Sociologul Remus Ștefureac, director INSCOP Research, a prezentat pentru PS News situația pe sectoare la alegerile locale din București, considerând că sectoarele 2,3 și 6 nu au adus surprize, măsurătorile făcute anterior alegerilor arătând clar cine va fi viitorul primar, în timp ce în sectorul 5 a fost o situație „inedită”. Sociologul nu este de acord cu analiștii care i-au criticat pe alegători pentru victoria lui Piedone, subliniind că, de fapt, 62% dintre aceștia NU l-au ales.

„În Sectorul 3, Robert Negoiță practic a demisionat din PSD, prin urmare acest rezultat nu poate fi atribuit PSD-ului.

Într-adevăr, la Sectorul 4, o performanță foarte bună a primarului în funcție care a avut rezultate, a făcut niște lucruri în sector, cetățenii l-au apreciat. Prin urmare, dincolo de sigla care uneori poate a mai ascuns-o sau nu a afișat-o într-un mod foarte pregnant, a câștigat pe meritul său, bazându-se pe propriile realizări și pe propria muncă”, spune sociologul.

Remus Ștefureac a precizat că „la Sectorul 5 avem o situație foarte ciudată, în care votul de centru-stânga a fost cumva fragmentat între vreo trei candidați”. Surpriza a fost Cristian Popescu Piedone care a câștigat alegerile pentru Sectorul 5, chiar dacă „analiștii, jurnaliștii și formatorii de opinie acuză cetățenii de niște lucruri care poate sunt niște himere în capul lor”.

„La Sectorul 5 avem o situație foarte ciudată, în care votul de centru stânga a fost cumva fragmentat între vreo trei candidați, primarul în funcție, Daniel Florea, domnul Cristian Popescu Piedone, care a obținut un scor surpriză, aș spune, mai ales având în vedere că dânsul are o condamnare în primă instanță de opt ani și ceva, ceea ce nu este o condamnare ușoară.

Nici nu aș vrea să generalizăm, Cristian Popescu Piedone n-a luat majoritatea voturilor din Sectorul 5, a luat vreo 28%, puțin peste o pătrime din numărul voturilor din Sectorul 5. Dar a câștigat în aceste condiții de alegeri organizate într-un singur tur ceea ce reprezintă o crimă pentru democrație din punctul meu de vedere și evident a fragmentării votului între foarte mulți candidați care, cât de cât, au atras votul din partea cetățenilor Sectorului 4.

Dar n-aș vrea, am mai văzut tot felul de comentarii a unor analiști, un fel de „formatori ai națiunii” care uneori își depășesc puțin propria condiție acuzând cetățenii că au legitimat pe primarul vinovat de tragedia de la „Colectiv”. Repet, 28% din cetățenii Sectorului 5 l-au ales pe acesta. 62% nu l-au ales pe Cristian Popescu Piedone și cred că ar trebui să ne gândim puțin mai mult înainte de a acuza cetățenii, alegătorii de niște lucruri care poate sunt niște himere în capul analiștilor diverși.

Sunt un pic mai caustic astăzi, dar exagerările, sigur, se întâmplă în campaniile electorale. Eu cred că mințile trebuie să se răcorească puțin, iar cel puțin atunci când vorbim despre jurnaliști, formatori de opinie, analiști, cred că trebuie să judecăm lucrurile cu dreaptă măsură și cu ponderare”, afirmă directorul INSCOP.

Totodată, Sectoarele 2 și 6 nu vin cu surprize, Remus Ștefureac explicând faptul că „situația de la Sector 5 nu am anticipat-o exact, dar la Sectorul 6 nu am avut nicio surpriză, iar la Sectorul 2, în toate măsurătorile, Radu Mihaiu a reușit să capteze votul politic al celor două partide”.

„Nu este deloc o surpriză că a pierdut Gabriel Mutu la Sector 6. Măsurătorile anterioare nouă ne-au arătat foarte clar un avans considerabil lui Ciprian Ciucu. Nu s-a pus niciodată problema ca acesta să piardă alegerile. Într-adevăr, a fost o surpriză și pentru mine, pentru că e bine să fim corecți cu noi înșine. Situația de la Sector 5 nu am anticipat-o exact, dar la Sectorul 6 nu am avut nicio surpriză.

La Sectorul 2 de asemenea nicio surpriză. În toate măsurătorile noastre, candidatul PNL-USR a reușit să capteze votul politic al celor două partide. Desigur, nu cu o majoritate atât de mare precum cele de la Sectorul 6, sub 40%, iar la Sectorul 2 el a și beneficiat cumva de ajutorul indirect al fostului primar Neculai Onțanu care cumva a fragmentat voturile de centru stânga și-a permis victoria candidatului”, a conchis Remus Ștefureac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *