Skip to content
Societate

Oamenii din Siret, dispuşi să primească refugiați din Ucraina: Vor trece în România, au și mașinile pregătite

Locuitorii din orașul Siret, cel mai apropiat de granița cu Ucraina, sunt îngrijorați de o posibilă invazie a acestei țări de către Federația Rusă, dar spun că sunt dispuşi să primescă eventuali refugiaţi din calea războiului.

Unii cred însă că România nu va putea face faţă unui val de refugiaţi.

Nu vom putea face față pentru că nu avem cu ce, doar dacă ne sponsorizează Uniunea Europeană și ne ajută, altfel nu. Unde putem primi noi refugiați dacă nu suntem în stare să strângem oamenii noștri care stau pe bănci? Ce facem cu ai noștri dacă vin ai lor? Nu avem bani, că i-am primi, dar nu avem cu ce. Siretul e poarta de intrare. Da, poate și pe acolo pe la polonezi, dar mai mult pe la noi va fi. Aici la noi la graniță va fi, vor veni mulți pe aici și președintele Ucrainei o să fugă tot pe aici”, a declarat un locuitor din Siret pentru monitorulsv.ro.

Pentru un alt bărbat perspectiva de a avea un val de refugiați în caz de război este deja o certitudine. ”În Siret sunt vreo 10.000 de ucraineni care au cetățenie dublă și am vorbit cu ucraineni care mi-au spus că una, două vor trece în România. Au și mașinile pregătite cu tot ce le trebuie”, a arătat bărbatul respectiv.

Eu sunt dispusă să primesc o familie, două, cu copii pentru că și nouă ni se poate întâmpla”.

Unii cred că trebuie să dăm dovadă de empatie cu poporul ucrainean, pentru că în caz de nevoie vecinii trebuie să se ajute unul pe altul.

Nu sunt tabere, cel puțin pe raza orașului Siret. Nu suntem pregătiți, dar cred că îi vom primi pe vecinii noștri, fiecare casă va găzdui o familie sau două pe o perioadă nedeterminată, că până la urmă suntem creștini și trebuie să facem și fapte bune. Eu sunt dispusă să primesc o familie, două, cu copii pentru că și nouă ni se poate întâmpla”, a spus o femeie care vinde la un magazin din centrul orașului Siret și care vorbește adesea cu cetățeni ucraineni care ajung în România.

Dacă va fi un război credeți că vom avea o criză a refugiaților? Obligat. Mai vin cu marfă pe aici pe la noi și au spus că fugim la voi, declară chiar ei personal, nu trebuie să ne mai gândim, vor veni obligat. Trebuie ținuți cu masă, cazare. Iar acum e iarnă, nu pot fi cazați în corturi. Doamne ajută să nu fie nici război și nici oameni care să fugă din calea războiului”, este opinia formulată de un siretean, dar pe care am găsit-o la toate persoanele cu care am discutat duminică în orașul de la granița româno-ucraineană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *