Skip to content
Politică

Oamenii lui Nicuşor Dan se revoltă împotriva primarului. Angajaţii Companiei Municipale Consolidări, în grevă pentru neplata salariilor

Inquam Photos / Octav Ganea

Angajaţii Companiei Municipale Consolidări SA, din cadrul Primăriei Capitalei au decis să intre în grevă, oamenii protestând faţă de neplata salariilor şi datorii de peste 46 de milioane de lei.

Pichetările au loc marţi, începând cu ora 9, la Șantierele din str. Stirbei Voda nr 20, str Biserica Enei nr 14, str Blănari nr 2, str Franceza nr 30, Palatul Voievodal Curtea Veche.

Compania Municipală Consilidări SA este condusă de Edmond Niculuşcă, fondatorul asociaţiei ARCEN, colaborato vechi al Primarului General Nicuşor Dan, numit iniţia consilier personal al acestuia.

Angajaţii Companiei Municipale Consolidări SA au transmis şi o scrisoare publică primarului general, Nicuşor Dan:

SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ

DOMNULUI Nicușor Dan – PRIMAR GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI

Stimate Domnule Primar General,

Salariații COMPANIEI MUNICIPALE CONSOLIDĂRI SA cu sediul în București, str.Traian, nr. 44, sector 3, vă solicită sprijinul în clarificarea și deblocarea situației cu care se confruntă societatea noastră, situație pe care o vom detalia în cele ce urmează.

Realizarea obiectivelor de consolidare, precum și de punere în siguranță a imobilelor a urmărit și urmărește, pe de o parte, satisfacerea cerințelor locuitorilor Municipiului București ce implică siguranță, salubrizarea zonelor, și nu în ultimul rând protejarea valorilor arhitectural-urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor, iar pe de altă parte salvarea de vieți omenești.

Odată cu preluarea de către dvs. a mandatului de Primar General al Municipiului București am depus toate diligențele pentru a vă transmite cu celeritate informațiile necesare despre activitatea companiei.

În cuprinsul adresei noastre nr. 5043/ 18.11.2020 și înregistrată la Cabinet Primar General sub nr.6369/ 18.11.2020 vă informam faptul că valoarea totală a lucrărilor executate și neachitate aferente contractelor încheiate cu Primăria Municipiului București și cu administrațiile din subordinea acesteia se cifra la 46.543.330,00 lei și că înregistram la acea dată o producție nefacturată de cca. 35 milioane lei.

Totodată, menționăm faptul că neplata facturilor de către Primăria Municipiului București și a administrațiilor din subordine a condus la înregistrarea de restanțe la plata salariilor, la plata datoriilor către bugetul consolidat al statului – acest aspect generând cheltuieli suplimentare cu privire la dobânzi, penalități și majorări de întârziere la plată, iar cu fiecare zi care trece această sumă crește proporțional cu valoarea datoriilor înregistrate la bugetul de stat – precum și la plata furnizorilor.

Compania Municipală Consolidări S.A. asigură la această data și paza la un număr de 23 de șantiere reprezentând obiective la care au fost începute lucrările, obiective la care lucrările sunt finalizate, dar nerecepționate și obiective la care lucrările sunt în desfășurare. Această pază se asigură permanent, adică 24 de ore din 24, și 7 zile din 7, generând o cheltuială pe care nu avem de unde să o mai suportăm, iar pe această cale vă adresăm rugămintea de a găsi o soluție la nivelul administrației locale prin care să fie asigurată paza acestor obiective.

La data când vă transmitem această scrisoare deschisă salariații companiei nu și-au mai primit drepturile salariale aferente perioadei decembrie 2020 ÷ iunie 2021, iar mai grav este faptul că nu se întrevede niciun orizont rezonabil de timp pentru rezolvarea situației critice cu care se confruntă compania și, implicit, angajații acesteia.

Cu toate că din partea noilor membri din cadrul Adunării Generale a Acționarilor și a Consiliului de Administrație am primit asigurări că vor depune toate eforturile astfel încât activitatea companiei să continue – după ce le-au fost puse la dispoziție toate documentele economico-financiare din care rezultă situația în care se află compania – în sensul că au înțeles că activitățile desfășurate de noi sunt absolut necesare pentru creșterea nivelului de siguranță al locuitorilor Municipiului București, aceste promisiuni au rămas fără un rezultat palpabil.

Situația de incertitudine referitoare la continuitatea activității noastre și neplata salariilor au condus la instalarea unei stări de nesiguranță, neliniște și revoltă în rândul angajaților companiei.

Deși conducerea societății a avut nenumărate discuții cu angajații, dându-le asigurări că situația va reveni la normal într-un interval rezonabil de timp, în prezent un număr de 618 salariați își mai desfășoară activitatea în cadrul companiei. Angajații societății au înțeles problemele cu care se confruntă compania, motiv pentru care toții salariații au stat prin rotație în concediu fără salariu, fiind prezenți în permanență un număr de angajați care să asigure continuitatea și integritatea activității și respectiv a bunurilor.

De asemenea, angajații companiei au înțeles să nu pună presiune pe societate prin cererea în integralitate a drepturilor salariale, acțiune ce ar fi putut genera intrarea în faliment a societății. Înțelegerea de care au dat dovadă angajații companiei este dovedită și prin faptul că doar doi angajați au acționat până acum societatea în instanță pentru recuperarea drepturilor salariale.

Precizăm că activitatea companiei nu este una repetitivă sau de rutină, ci presupune angajarea unor specialiști din domeniul consolidărilor clădirilor, a punerilor în siguranță, precum și a experților tehnici, restauratorilor, managerilor financiari, managerilor de risc, responsabililor tehnici cu execuția (RTE) – în general personal înalt calificat pentru care se înregistrează an de an un deficit tot mai mare pe piața forței de muncă din România, unele din aceste meserii fiind pe cale de dispariție, motiv pentru care s-au constituit ateliere specializate și echipe, în cadrul cărora angajații tineri învață de la specialiștii cu experiență.

Ca rezultat al întârzierilor foarte mari la plata furnizorilor, trei societăți comerciale au înaintat la Tribunalul București cereri de deschidere a procedurii insolvenței împotriva Companiei Municipale Consolidări S.A., iar un număr însemnat de furnizori ne-au înaintat notificări și somații de plată.

Reiterăm faptul că fiecare zi de neplată a datoriilor către bugetul de stat, cât și a drepturilor salariale pentru angajații care au acționat compania în instanță, conduce la creșterea cheltuielilor nejustificate ale CMC S.A.

Întrucât nu se constată niciun demers în vederea rezolvării situației cu care se confruntă societatea noastră, atât din partea Primarului General ca reprezentant al acționarului majoritar, cât și din partea Consiliului de Administrație sau a Adunării Generale a Acționarilor, ne rezervăm dreptul de a picheta începând cu data de 16 iunie 2021 șantierele și sediul companiei, în speranța că factorii de decizie vor întreprinde demersurile necesare în vederea luării unor măsuri de natură să detensioneze situația în care s-a ajuns.

Apelăm la dumneavoastră în calitate de Primar General pentru urgentarea plății lucrărilor executate de Compania Municipală Consolidări S.A. și neachitate, aferente contractelor încheiate cu Primăria Municipiului București și cu administrațiile din subordinea acesteia, precum și la creionarea unui plan de redeschidere a sectorului privind consolidările până nu este prea târziu, fiind de notorietate starea avansată de degradare, generatoare de reale pericole, în care se regăsesc imobilele asupra cărora trebuie sa intervenim.

Importanța vitală a CMC SA a fost observată de nenumărate ori chiar și de mass media, ultima intervenție majoră făcută de companie fiind realizată în data de 13.03.2021, când salariații CMC S.A, deși nu își mai primiseră salariile din luna decembrie 2020, au intervenit fără să stea pe gânduri și au consolidat provizoriu o clădire veche de peste 100 de ani aflată în centrul Capitalei, pe Bulevardul Carol I, când parte din fațada imobilului a căzut, fiind la un pas să accidenteze trecătorii.

Domnule Primar, Compania Municipală Consolidări S.A nu își dorește tratament preferențial, salariații CMC SA își doresc plata drepturilor salariale pentru munca prestată, șansa de a finaliza lucrările începute și de a se pune în folosul comunității prin executarea lucrărilor de consolidare și executare a lucrărilor de intervenție la imobilele cu destinație de locuințe, încadrate în clasa I de risc seismic și care reprezintă pericol public, proiecte și inițiative de care Bucureștiul a beneficiat.

Ne exprimăm convingerea că intervenția dumneavoastră, Domnule Primar, ar fi considerată un semn că sectorul privind consolidarea cladirilor cu risc seismic și punerea în siguranță a imobilelor nu este abandonat și ar demonstra faptul că pentru Primaria Municipiului București și această activitate este considerată o prioritate , astfel încât să fie salvate mii de vieți omenești.

Sperăm că am depus toate diligențele astfel încât dvs și echipa pe care o conduceți să înțelegeți importanța pe care CMC SA o are pentru comunitatea locală, fiind o companie specializată pe consolidarea clădirilor, pe punerea lor în siguranță, precum și pe intervenții de urgență la construcțiile cu risc seismic, care dispune de personal calificat și de utilajele necesare.

Acest demers este susținut de angajații care au semnat în tabelele atașate acestei scrisori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *