Skip to content
Politică

Oamenii lui Ponta, gardă de sacrificiu pentru alte 6 luni de guvernare EXCLUSIV

aktual24.ro
" "

Guvernul reșapat PSD ALDE pe care Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu se pregătesc să îl împingă mâine în fața Parlamentului se poate dovedi o adevărată capcană pentru unii dintre miniștri nominalizați să facă parte din noua structură a cabinetului Tudose.

Un mandat acceptat de aceștia are exact valoarea unei centuri cu explozibil agățată de cariera lor politică, punctele critice din structura guvernamentală regăsindu-se la Finanțe, Fonduri Europene și Justiție.

" "

Pentru deținătorii acestor portofolii, respectarea angajamentelor asumate de partid în cadrul programului de guvernare și păstrarea unei bune relații cu partenerii europeni sau cu alți factori socio-economici interni reprezintă o sarcină greu, dacă nu chiar imposibil, de pus în practică.

Decont pe capul outsiderilor

În ziua de astăzi, profeția cu aromă de stupiditate lansată în urmă cu un an de senatorul ALDE Daniel Barbu, conform căreia „meseria de politician a devenit mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan”, a ajuns o realitate în interiorul PSD.

Ministerele care sunt adevărate bombe cu ceas par să fie direcționate către personaje politice care nu au legături strânse de rudenie sau de afaceri cu Dragnea.

Noua structura a guvernului, spre exemplu, o lasă pe Sevil Shhaideh fără grija Fondurilor Europene, care au fost plasate pe deplin în sarcina Rovanei Plumb.

Nu este o răcire a relațiilor dintre Dragnea și fina sa Sevil, ci o bilă neagră înmânată cu cinism unui ministru care are toate canalele de absorbție a fondurilor comunitare blocate, în urma neacreditării la Curtea de Conturi a instituţiile de gestionare a fondurilor europene.

Explicația este simplă din punct de vedere politic, Plumb fiind mult mai apropiată de vechii președinți ai artidului, Ponta și Năstase, motiv pentru care este și o figură aproape izolată în structura guvernelor PSD ALDE din ultimele luni.

O situație explozivă

La Finanțe, situația este și ea explozivă, cheltuielile efectuate până acum sub guvernul Grindeanu triplând deja deficitul bugetar pe primele 5 luni, raportat la aceeași perioadă a anului trecut. Gradul de colectare este și el scăzut, iar legea salarizării unitare ar urma să arunce în aer ținta de deficit bugetar de 3% asumată de România în cadrul tratatelor financiare din UE.

Rămân de asemenea în aer proiectele de reformă fiscală,  care cuprinde și aplicarea impozitului global pe venit de gospodărie, o chestiune atât de bulversantă încât Dragnea și fostul său premier Sorin Grindeanu au dat de 3 ori înapoi în privința termenului de implementare a acestei măsuri fiscale.

Trei nume au fost vehiculate pentru a-l înlocui pe ministrul interimar Viorel Ștefan: Eugen Teodorovici, un alt apropiat de-al lui Ponta, fost deținător al portofolilui Fondurilor Europene între 2012-2015; Ionuț Mișa, un actual director ANAF și Viorel Arcaș, senator PSD de Sibiu, secretar al Comisiei de buget-finanțe și inițiator al actualei Legi RCA.

O numire a lui Teodorovcici sau a lui Arcaș ar însemna automat și o mazilire ulterioară a ocupantului acestui post, în condițiile în care cei doi nu provind din fiefuri deja controlate de Dragnea, au vechime în partid și relații mult mai bune cu ami vechi lideri PSD, trași pe linie moartă în ultima vreme.

Pretextul va fi același care a dus la detonarea guvernului Grindeanu prin moțiune de cenzură: ineficiență în punerea în practică a programului de guvernare, numai că în viitorul apropiat chiar vor fi oale care să se și spargă în capul ministrului de Finanțe din guvernul Tudose.

De altfe, Teodorovici a și anunțat că se gândește serios dacă merită să accepte o asemenea sarcină în contextul politic și economic actual. Nu de alta, dar lipsa fondurilor necesare pentru plata pensiilor, mărirea salariilor bugetarilor sau depășirea flagrantă a țintei de defict bugetar pot deveni o adevărată placă funerară în CV-ul unui ministru.

Toader, un ghimpe asumat temporar

Și mai ciudat, Tudorel Toader, omul care i-a dat palpitații lui Liviu Dragnea prin retragerea din varianta noilor Coduri Penale a pragului de prejudiciu la abuz în serviciu, chestiune care ar putea să ducă la condamnarea președintelui PSD în următoarele luni, este asumat în continuare ca viitor ocupant al fotoliului de ministru al Justiției.

Toader este de profesie magistrat și nu este înregimentat politic, dar  în cazul său se intuiește o dorință a lui Dragnea de a lăsa lucrurile să evolueze pe făgașul actual, Curtea Constituțională insistând ca noul proiect de lege al Codurilor Penale să includă pragul de prejudiciu la infracțiunea abuzului în serviciu, valoatrea acestuia urmând să fie dezbătută în Parlament.

Chestiunea este contestată de ramura secundară a magistraților, procurii, aceștia reclamând faptul că ministerul public s-a pronunțat deja în această chestiune, după cu a amintit procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Cel mai probabil, în acest moment, Dragnea nu poate risca să pună un alt personaj politic în această funcție, riscul unei rebeliuni de tip Grindeanu fiind încă extrem de ridicat, câtă vreme proiectul de lege nu a plecat încă spre Parlament.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *