În exclusivitate pentru PSnews.ro, sociologul Bruno Ștefan, președintele Biroului de Cercetări Sociale, a explicat rezultatele celui mai recent sondaj, care indică o nouă ușoară scădere pentru PNL, pentru a treia lună la rând, dar și o creștere pentru PSD, partid aflat acum în Opoziție.
DETALII AICI: Un nou SONDAJ zguduie scena politică: la cât a ajuns PNL. UDMR, peste PRO România, PMP și ALDE
Bruno Ștefan a precizat că PNL scade pentru că nu are un comunicator, iar ministrul Monica Anisie „e principala ghiulea de piciorul partidului la ora actuală”. „Oamenii o văd pe Anisie la fel de inadecvată în funcție cum era Dăncilă. Ea este principalul factor care contribuie la pierderea procentelor”, spune sociologul. Cât despre PSD, președintele Biroului de Cercetări Sociale afirmă că partidul, deși nu are lideri vocali, crește prin faptul că se întoarce țintit spre alegători pe care înainte îi lăsase de izbeliște.
„Surprizele sunt partidele mari. PNL, în mod normal, procentul arată că este la fel ca și luna trecută, 33%, dar lucrurile nu stau așa. În acest sondaj am făcut 10% chestionare în diaspora, acolo unde muți votează cu PNL. Dacă aș fi scos diaspora, PNL ar fi scăzut un procent și ceva. Pierderea PNL este în favoarea USR-PLUS, care are o creștere în rândul tinerilor, a celor cu studii superioare și a celor sub 30 de ani. Caramitru a ajuns pentru USR cum este Gâdea pentru pensionari.
PNL scade pentru că nu are un comunicator. Orban nu este un comunicator, Violeta Alexandra nu este nici ea un comunicator bun, iar Anisie e principala ghiulea de piciorul PNL la ora actuală. Oamenii o văd pe Anisie la fel de inadecvată în funcție cum era Dăncilă. Ea este principalul factor care contribuie la pierderea procentelor.
PSD, deși nu are lideri vocali, crește prin faptul că se întoarce țintit spre alegători pe care înainte îi lăsase de izbeliște”, a declarat Bruno Ștefan pentru PSnews.ro.
De cealaltă parte, președintele Biroului de Cercetări Sociale susține că „aproape că nu se mai găsesc oameni care votează cu ALDE”. „Este un electorat care se pierde, se duce spre alt partid pentru că Tăriceanu nu mai dă mesaje la fel de convingătoare acelui public”, spune acesta.
Cât despre PRO România, sociologul atrage atenția că, deși în zone precum Sălaj, Ardeal și Crișana s-a remarcat un vârf al partidului în sondajul de luna trecută, de această dată lucrurile s-au schimbat. „A fost o surpriză pentru mine”, spune acesta.
Nu în ultimul rând, Bruno Ștefan explică diferența de aproape 1,5% între PMP la locale și PMP la alegerile parlamentare. „Există două elemente care trebuie luate în considerare: „nu au candidați care să fie cu șanse la primărie și l-au scos în față pe Cristian Diaconescu ce a început să se manifeste, nu doar ca analist independent, ci și ca prim-vicepreședinte al PMP”, spune acesta.
„Aproape că nu se mai găsesc oameni care votează cu ALDE. De această dată am luat electorat ALDE din zone unde eu am lucrat pentru ei și știam care este situația. De exemplu Craiova. Acolo nu mai am electoratul ALDE, pentru că votează PSD. Este un electorat care se pierde, se duce spre alt partid pentru că Tăriceanu nu mai dă mesaje la fel de convingătoare acelui public. Când era Viorica Dăncilă oamenilor le era rușine să spună că votează PSD și atunci se duceau spre ALDE.
PRO România îmi apăruse crescut la sondajul trecut într-o zonă în care eu am fost mirat: Ardeal. La acest sondaj am văzut că în zona Crișana-Maramureș, unde data trecută am văzut un vârf al PRO România, a dispărut vârful partidului lui Ponta, s-a dus spre PSD. În Brăila a rămas un electorat care, deși a plecat Mihai Tudose la PSD, se identifică cu PRO România și are o atitudine favorabilă pentru Victor Ponta. Și în Tulcea am văzut o creștere mare a PRO România pentru că au o organizație puternică acolo, dar nu am văzut că organizațiile din Ardeal și Crișana sunt la fel cum au fost în sondajul de luna trecută. Luna trecută PRO România a fost o surpriză pentru mine PRO România în Sălaj. Acum nu mai este.
PMP e mic doar la locale. E o diferență mare între PMP la locale și PMP la alegerile parlamentare. E o diferență de 1,5% aproape și este dată de două elemente: nu au candidați care să fie cu șanse la primărie și că l-au scos în față pe Cristian Diaconescu ce a început să se manifeste nu doar ca analist independent, ci și ca prim-vicepreședinte al PMP”, a conchis acesta.