Oamenii USR s-au turnat la DNA pentru șpăgi și influență în spitalele din București

Sigla USR
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

USR este într-un război intern care a ajuns până la procurorii DNA. Oamenii lui Vlad Voiculescu și Horia Tomescu au provocat un scandal la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), care reprezintă o mare problemă pentru partidul ce se declara anti-corupție.

Procurorii DNA l-au arestat, pentru 30 de zile, pe Cristian Plută, directorul adjunct al ASSMB, fiind acuzat de luare de mită de 80.000 de euro. Cea care l-a denunțat pe Plută este Oana Sivache, director general ASSMB. Chiar dacă ambii au fost susținuți de USR să ajungă în funcții, deși nu au nicio specializare în domeniu, scandalul din prezent reflectă un război intern la USR București, între Vlad Voiculescu și Horia Tomescu, viceprimarul capitalei.

USR-iștii s-au luptat cu Nicușor Dan pentru a pune mâna pe Administrația Spitalelor și cele 19 spitale din București. Au fost chiar aproape să retragă sprijinul politic pentru primar, dacă viceprimarul Tomescu nu primea controlul absolut și fără limite asupra sănătății din capitală.

În momentul în care Horia Tomescu a primit semnătura pentru spitalele din București, acesta a reinstalat în funcții mai multe persoane promovate de PSD în spitale. Horia Tomescu l-a pus, în 2022, pe Cristian Plută director general la ASSMB, după ce în trecut Plută a fost apropiatul lui Tomescu. Plută a fost adus la ASSMB de fosta administrație condusă de Gabriela Firea și, la rândul său, a promovat mai multe persoane apropiate de PSD.

Toate aceste transferuri impuse de USR l-au nemulțumit pe primarul Nicușor Dan, care a vrut să-i retragă lui Tomescu controlul asupra spitalelor bucureștene. În acel moment a început războiul între USR și Nicușor Dan. Într-un final, primarul a cedat în fața USR-iștilor, deoarece risca să piardă majoritatea din Consiliul General, și l-a lăsat pe Tomescu să dicteze la ASSMB.

Vlad Voiculescu, în război cu Horia Tomescu

În 2022, Cristian Plută a numit-o director general adjunct pe Oana Sivache, impusă de Vlad Voiculescu. Oana Sivache a fost consiliera lui Horia Tomescu, unde tot Voiculescu a impus-o în funcție. Acest transfer politic nu a fost deloc pe placul primarului capitalei, deoarece Sivache a fost membră PSD Dâmbovița și apropiată de Adrian Țuțuianu, baronul PSD din Dâmbovița. Oana Sivache nu are nicio experiență în domeniul medical, ea lucrând la Columna TV și Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița SA.

În aprilie 2023, Vlad Voiculescu se impune în războiul din USR și Oana Sivache devine director general al ASSMB, iar Cristian Plută, apropiatul lui Tomescu, trece în funcția de director adjunct.

Horia Tomescu, demisia din Biroul Local USR Sector 5

Horia Tomescu nu a fost deloc încântat de această decizie și a precizat din primul moment că Oana Sivache a fost impusă de USR București, adică de Vlad Voiculescu. Horia Tomescu a făcut scandal în USR și a reușit să-l țină pe Plută în funcția de director adjunct.

„În urma deciziei conducerii filialei USR București am numit astăzi (n.red. – 24 aprilie 2023) în funcția de director general al ASSMB – Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București pe doamna Oana Sivache. Îi mulțumesc domnului Cristian Plută cel care a exercitat funcția de director general în ultimul an”, anunța Horia Tomescu.

Horia Tomescu a demisionat, în semn de protest, din singura funcție pe care o avea în Biroul Local al USR Sector 5. Horia Tomescu nu a fost niciodată de acord cu numirea Oanei Sivache în funcția de director general ASSMB.

„Mi-am depus, astăzi, ca o formă de protest, demisia din singura poziție de conducere pe care o dețin în cadrul partidului nostru, poziția de membru în Biroul Local USR Sector 5.

Doamna Sivache ocupă prin decizii politice ale conducerii USR București funcția de director general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București și funcția de membru în Consiliul de Administrație al STB. Din aceste două poziții, obține venituri din fonduri publice mai mari decât cele ale Președintelui României.

Consider că aceste decizii reprezintă greșeli strategice care contravin promisiunilor noastre din campania electorală și vulnerabilizează imaginea și mesajele politice ale USR în ochii electoratului”, scria Tomescu pe grupurile interne ale USR.

Bătălia pentru șpăgi și contracte

De mai bine de un an, Nicușor Dan a încercat să-i elibereze din funcții pe Cristian Plută și Oana Sivache. Edilul nu-i voia pe aceștia la ASSMB și i-ar fi cerut lui Horia Tomescu să-i schimbe. În caz contrar, primarul capitalei era pregătit să-i retragă viceprimarului USR dreptul de semnătură în domeniul sănătății. Vlad Voiculescu a intervenit imediat cu organizația USR București, care ar fi putut să blocheze bugetul capitalei. Șantajul a continuat și în 2023, iar Nicușor Dan și Vlad Voiculescu au ajuns la o înțelegere: Oana Sivache director general la Administrația Spitalelor București.

Războiul dintre Vlad Voiculescu și Horia Tomescu are ca obiectiv controlul total al spitalelor din București și, mai ales, controlul fluxului de șpăgi. Oana Sivache l-a denunțat pe Cristian Plută pentru a rămâne cu întregul control asupra spitalelor din București. După ce Vlad Voiculescu a scăpat de Horia Tomescu, acum scapă și de Cristian Plută.

Vlad Voiculescu are controlul absolut asupra spitalelor din București, însă războiul intern din USR, care a ajuns la DNA, riscă să pună în pericol stabilitatea filialei din capitală. Nicușor Dan este și el un responsabil moral al dezastrului provocat de USR în domeniul sănătății din capitală, deoarece în ultimii 2 ani nu a avut curajul să intervină și să facă curat la ASSMB. Corupții promovați de USR în funcții publice își construiesc rețele de șpagă în spitalele bucureștene, în timp ce primarul privește nepăsător și pare dirijat de Voiculescu.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: