Skip to content
Politică

Oana Florea îl trage de mânecă pe ministrul Justiției să ia atitudine în legătură cu Kovesi

Deputatul PSD Oana Florea (președintele Comisiei alegerilor din 2009) îl trage de mânecă pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, ca să ia atitudine în legătură cu procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Așa-numita „Comisie Sufrageria lui Gabriel Oprea” aruncă mingea în curtea ministrului Justiției, după ce șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a refuzat de patru ori să se prezinte în fața parlamentarilor. Astfel, reprezentanții comisiei vor trimite ministrului Justiției o adresă în acest sens, relatează B1.ro.

Mai precis, șefa Comisiei, Oana Florea, a explicat miercuri că acum hotărârea îi aparține ministrului Justiției. Chiar dacă parlamentarul social-democrat nu a spus-o cu subiect și predicat, ideea ce transpare este ca ministrul Tudorel Toader să îi propună președintelui Klaus Iohannis revocarea Codruței Kovesi. Mai mult: PSD-ista a invocat decizia CCR în acest sens.

„Este bine de menționat ca nu este vorba de comisia noastra de anchetă ci de un principiu, de autoritatea Parlamentului și de faptul că avem o decizie CCR fără echivoc.

Legea spune că ministrul Justiției exercită controul ierarhic asupra procurorilor. Totodată, avem legea 303, art.99, litera ș, care vorbește de nerespectarea deciziilor CCR și a hotărârilor ÎCCJ. Pe asta se va baza adresa noastră către ministrul Justiției. Noi putem să stabilim sancțiuni, ci doar să expunem o situație de fapt. Decizia finală îi aparține ministrului Justiției.

Neexistând o legislație specială care să reglementeze funcționarea comisiilor de anchetă este absolut necesar să reglementăm pentru ca, pe viitor lucrurile să fie clare pentru toată lumea.

Am studiat legislația europeană în materie. Celelalte țări au sancțiuni și obligații și detaliază foarte clar ceea ce poate și ceea ce nu poate să facă o comisie de anchetă.

O să fie o scrisoare tehnică, argumentată juridic cu o parte din motivarea deciziei CCR, cu legislația în vigoare, cu atribuțiile pe care le are ministrul Justiției, expunând faptul că dna procuror șef a fost invitată de mai multe ori, nu a venit și îl rugăm să decidă în consecință”, a explicat Oana Florea.

Întrebată dacă a renunțat la ideea de a o vedea pe Kovesi la ședința comisiei, Florea a răspuns: „Cred că evenimentele și răspunsul primit sunt elocvente. Noi trebuie să ne facem datoria mai departe. Personale, în următoarele două săptămâni, voi începe redactarea raportului final, voi încorpora punctele de vedere transmise de colegi, astfel încât peste două săptămâni sper să reușesc să supun dezbaterii comisiei raportul final”.

Şefa DNA a refuzat pentru a patra oară să se prezinte în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Kovesi a motivat că nu deţine informaţii sau documente care să ajute în această anchetă, aşa că nu are de ce să se prezinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *