Skip to content
Politică

Oana Florea (PSD) recunoaște că Manda a încurcat mandatele. FAKE NEWS în Comisia SRI? EXCLUSIV

magnanews.ro

Redacția PSnews.ro a stat de vorbă joi seară cu deputatul PSD Oana Florea, membru în Comisia parlamentară de control al SRI. Discuția s-a purtat după ce președintele comisiei, senatorul social-democrat Claudiu Manda, susținuse că Serviciul Român de Informații obținuse peste 311.000 de mandate pe siguranță națională în perioada 2005-2016. Câteva ore mai târziu, SRI precizase că de fapt a fost vorba despre 28.784 de mandate solicitate în intervalul 2004-2016.

CITIȚI ȘI: Opoziția reclamă dezinformarea din partea lui Manda și acapararea Comisiei SRI EXCLUSIV

Așa cum puteți vedea în linkul de mai sus, opoziția PNL-USR și-a exprimat revolta legată de faptul că Manda a cerut prea din scurt un vot pe raportul comisiei, în contextul în care nu existase timp suficient pentru analizarea documentului.

CITIȚI ȘI: Pristanda la Comisia de control: Claudiu Manda, CONTRAZIS de SRI

În acest context, Oana Florea a precizat joi seară pentru PSnews.ro că de fapt era vorba despre numai 10 pagini de concluzii și că liberalii și cei de la Uniunea Salvați România fuseseră deja înștiințați încă de data trecută că în această ședință urma să aibă loc votul pe raport. Mai mult: PSD-ista a precizat că PNL-iștii Ioan Chirteș și Cezar Preda, precum și USR-istul Lucian Stanciu-Viziteu nici măcar nu trecuseră pe la Comisia SRI, ca să citească raportul și să își expună punctele de vedere. Totodată, deputatul PSD de București a apreciat că probabil reprezentanții opoziției nu aveau mandate de la partidele lor, ca să vină cu puncte de vedere în ședința de vineri, motiv pentru care au părăsit lucrările comisiei.

„Nu a fost o surpriză. Noi am știut dinainte că azi urmează să discutăm, să lucrăm la acest raport. Fiind un raport al comisiei, s-a discutat ca fiecare să-și spună punctul de vedere, să-și aducă contribuția, să vină să citească stenograme, raport și așa mai departe. Asta am discutat la ședința trecută. Chiar am spus cum o să fie procedura. Cui nu-i convine să nu voteze și să facă opinie separată. Am avut o discuție săptămâna trecută, urmând ca săptămâna asta să discutăm pe ceea ce am lucrat.

Înțeleg de la stafful din comisie că dânșii (membrii opoziției – n.r.) n-au trecut pe la comisie, n-au întrebat: nici n-au cerut raportul (să vadă în ce stare e), n-au depus nici note scrise… N-au venit să contribuie cu ceva. După care astăzi, fiind 10 pagini de concluzii, am stabilit să le citim pe toate, să le dezbatem pe fragmente și să ne spunem punctul de vedere pe fiecare. Fiind 10 pagini, nu era un volum extraordinar de mare. Dânșii n-au vrut să citească nimic – au spus că ei nu vor să discute, că ei vor să ia acasă, să se gândească șamd.

Raportul de-asta nici n-a fost dat publicității până la momentul acesta: pentru că nu era nimic bătut în cuie – era un draft de la care se pornea pentru a dezbate ideile de-acolo. Era ceva de la care să pornim, să ne spunem cu toții părerea. Ceea ce s-a și întâmplat după ce au ieșit dânșii, că au spus că nu vor să discute despre asta și să se gândească și să ia acasă – de parcă ar fi fost niște mii de pagini.

Asta am făcut: fiecare și-a spus părerea. Chiar eu am avut o dezbatere cu un coleg pe o anumită temă: eu am spus că așa văd lucrurile, dânsul a spus că a înțeles altceva dintr-o anumită stenogramă… E normal: suntem oameni diferiți, avem păreri diferite. Până la urmă, am ajuns la un numitor comun. După patru ore, am reușit să cădem de acord pe ceea ce am scris, având la bază acte care sunt depuse la comisie: audieri, schimb de scrisori cu Serviciul Român de Informații și cu alte instituții, statistici, raport de activitate al SRI… Am încercat să adunăm din tot ce am avut.

Eu cred că n-au vrut să colaboreze cu noi, pentru că n-aveau mandat de la partid și nu știau ce anume să voteze. Asta cred. Pentru că să știți că discuția a fost deschisă. Fiind o comisie mică, cu puțini membri, chiar asta am și spus (la noi se înregistrează discuțiile): este un punct de pornire, să avem un material pe care să lucrăm, să nu vorbim vorbe. Și pornind de la acest material, haideți să vedem fiecare cum a înțeles din stenograme și ce concluzie a tras el! Și în funcție de asta fiecare își spune părerea; după care formulăm fraza și o votăm. Cine a înțeles așa, cine a înțeles altfel… Normal: suntem oameni diferiți, entități diferite – fiecare are un punct de vedere. E normal să fie așa. Dar pe mine sincer m-a deranjat lipsa de dialog. Măcar dacă citeau – atât!” a detaliat Florea.

Cealaltă parte a discuției s-a referit la declarația lui Claudiu Manda, legată de sutele de mii de mandate. În acest context, Oana Florea a dat de înțeles că Manda pusese în aceeași oală mandatele pe siguranță națională cu altfel de mandate, care nu țineau de SRI. Totuși, Florea a dat asigurări că situația exactă a cifrelor va fi disponibilă probabil lunea viitoare, odată cu publicarea raportului.

„Și SRI-ul are dreptate, și domnul Manda are dreptate. Cred că s-a înțeles greșit, tocmai din cauză că n-am terminat de pus cap la cap ce am votat astăzi, ca să dăm și în scris. Și probabil că vorbind liber, fiecare înțelege cum vrea.

Cifra pe care noi am avansat-o este cifra totală a mandatelor de ascultare; nu doar a mandatelor pe siguranță națională. Cifra pe care a avansat-o SRI privind mandatele pe siguranță națională e corectă. Dar pe noi ne-a interesat câți oameni au fost ascultați în total – nu doar pe mandate de siguranță națională. Aici intră și mandatele pe care le-a pus în executare SRI-ul – adică mandate tehnice de punere în executare pentru alte instituții, precum și ordonanțele procurorilor de 48 de ore puse pe interceptare. Deci noi am adunat toate aceste feluri de mandate. Ne-a interesat câți au fost ascultați (în total – n.r.), nu câți a ascultat SRI-ul.

Când o să dăm publicității raportul (probabil luni – că stafful lucrează: să taie, să pună ce am votat noi azi, cum ne-am gândit noi azi), acolo se vede că e tabel și grafic – exact pe anii cum a fost defalcat”, a încheiat deputata PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *