Skip to content
Politică

Oana Florea, revoltată de ieșirea lui Iohannis: Nu suntem o republică prezidențială! EXCLUSIV

puterea.ro

Deputatul PSD Oana Florea – președintele Comisiei parlamentare comune pentru alegerile din 2009 – a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care și-a exprimat revolta cu privire la ieșirea din aceeași zi a președintelui Klaus Iohannis, care a evitat să anunțe dacă o revocă sau nu pe Laura Codruța Kovesi de la conducerea DNA.

VEDEȚI ȘI: Iohannis, PRIMA ieșire despre motivarea CCR: PSD încearcă să amputeze puterile președintelui

Concret: întrebată ce impresie i-a lăsat declarația lui Iohannis, deputata PSD a răspuns prompt: „Sincer? Jalnică”, adăugând că președintele nu are niciun temei să meargă pe ideea „Statul sunt eu”.

„În România există un singur stat și pe acel stat îl reprezint eu”, afirmase Iohannis în declarația de la PSD.

Sincer? Jalnică (impresia – n.r.). În primul rând, decizia Curții Constituționale eu am citit-o – este foarte bine documentată și foarte bine fundamentată, și face referire și la principiile stipulate în opiniile Comisiei de la Veneția.

Pe de altă parte, nu poți să pui în dezbatere publică o decizie a Curții Constituționale într-un stat care se vrea de drept. Chiar Comisia de la Veneția spune că deciziile Curții trebuie respectate întocmai.

În altă ordine de idei: noi nu suntem o republică prezidențială, ca să spui: «Statul sunt eu». Bine – asta a spus Regele Soare, dar nu există comparație între cele două personaje.

Nu este un discurs demn de un președinte. S-au făcut și niște jigniri acolo care nu-și aveau locul la acest nivel și niște derapaje în ceea ce privește termeni de drept. Dar nu știu dacă au fost derapaje din necunoaștere sau cu intenția de a dezinforma. Până la urmă, independența procurorilor este cea care este în Constituție, procurorul este independent pe dosar, există control ierarhic… Deci acest lucruri sunt foarte clar stipulate la noi în legislație. Nu se pune în discuție independența procurorilor. Avizul CSM a fost dintotdeauna unul consultativ – nu s-a inventat acuma. Nu vreau să intru în lucruri de drept, dar personal sunt dezamăgită”, a afirmat Florea pentru PSnews.ro.

Pe de altă parte, confruntată cu scenariul în care Klaus Iohannis ar putea amâna revocarea Codruței Kovesi până în 2019, în ultima ei zi de mandat ca procuror-șef, Oana Florea s-a arătat sceptică.

„Această acțiune nu prea se justifică. Nu o văd deloc fundamentată, pentru că acolo unde nu avem un termen (cum e la promulgare sau la reexaminare), decizia se aplică de îndată – asta este interpretarea juriștilor. Deci nu văd cum ar putea să facă asta – nu cred că este legal să facă asta”, a punctat deputatul de București.

Solicitată să precizeze dacă ea, personal, s-ar pronuța pentru suspendarea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României în cazul în care va insista să amâne revocarea Laurei Kovesi sau chiar va refuza să facă acest lucru, Oana Florea a dat o replică nuanțată.

„Sinceră să fiu, cred că României nu îi convin acum astfel de frământări: suspendare, referendum… Cred că România trebuie să construiască. Și-așa societatea e dezbinată! Nu cred că avem nevoie de asta. Dar ce este de făcut când totuși avem o ordine constituțională, o ordine de drept? Dacă la acest nivel de președinte nu se respectă, se creează un precedent periculos pentru democrație și pentru statul de drept. Mi-e greu să vă dau un răspuns. Trebuie cântărit cu atenție ce vom face în continuare, dar este clar că dacă tolerăm asta, pe viitor democrația din România va fi afectată. Nimeni nu va mai respecta deciziile Curții, care până la urmă este cea mai înaltă instanță – nu există o instanță peste ea sau o cale de atac la deciziile Curții. Ar trebui ce să facem? Să schimbăm Constituția? Ce să facem? Deci e complicat”, a încheiat Florea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *