Skip to content
Politică

Obama, alături de Franța puternic destabilizată după atacurile teroriste: „Este o ocazie de a fi solidari…”

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a plecat duminică de la Washington spre Paris unde va participa alături de liderii altor aproximativ 200 de țări la conferința ONU pe tema schimbărilor climatice, aflată la cea de-a 21-a ediție și la care se așteaptă încheierea unui acord pentru a ține sub control creșterea temperaturilor și încălzirea climatică la nivel global.

„Ceea ce încercăm să facem la Paris este să punem în practică un proiect pe termen lung de reducere în continuare a emisiilor de gaze cu efect de seră — cu ținte stabilite de fiecare țară, dar suficient de transparente pentru a putea fi verificate de celelalte țări.

Și de asemenea vom face eforturi pentru a ajuta țările cele mai vulnerabile să folosească energia curată și să se adapteze la efectele schimbărilor climatice pe care nu le mai putem evita. Sunt optimist în legătură cu ceea ce putem face deoarece deja am văzut cum America a făcut pași incredibili în ultimii șapte ani”, a scris președintele Obama pe Facebook.

Totodată, liderul de la Casa Albă a subliniat că acest summit, ce se desfășoară în capitala Franței care pe 13 noiembrie a fost zguduită de atentatele teroriste soldate cu numeroase victime, este o ocazie pentru toate statele lumii să-și declare solidaritatea în fața amenințărilor teroriste.

„Este o ocazie de a fi solidari cu cel mai vechi aliat al nostru, la numai două săptămâni după atacurile barbare care au avut loc acolo și să ne reafirmăm angajamentul de a proteja oamenii și modul nostru de viață de amenințările teroriste. Este de asemenea o ocazie pentru întreaga lume să fie unită și să arate că nu vom fi împiedicați să construim un viitor mai bun pentru copiii noștri”, a afirmat Barack Obama.

Președintele SUA a fost primul șef de stat care imediat după atentatele din 13 noiembrie a confirmat că va participa la conferința de la Paris. Nu în ultimul rând, președintele Obama a salutat faptul că numeroase state au adoptat deja proiecte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Președintele american va sta două zile la Paris, unde va avea și câteva întrevederi bilaterale. Lucrările conferinței ONU privind schimbările climatice — COP21 vor demara luni, pe 30 noiembrie, dar încă de duminică șeful diplomației franceze, Laurent Fabius, a convocat o adunare plenară pentru a stabili foaia de parcurs pentru discuțiile și negocierile ce vor avea loc în cadrul summitului, potrivit realitatea.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *