Skip to content
Politică

Obama nu are nicio reţinere să trimită trupe în Siria

Barack Obama, preşedintele Statelor Unite ale Americii, nu are nicio reţinere să trimită trupe în Siria.

Liderul de la Casa Albă a declarat, luni, că desfășurarea planificată a zeci de membri ai forțelor speciale americane în Siria pentru a consilia forțele de opoziție ce luptă contra Statului Islamic nu încalcă promisiunea lui de a nu exista „picior de american” pe teren în conflictul sirian, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„Țineți minte că deja am efectuat operațiuni speciale și acest lucru este doar o extensie a ceea ce continuăm să facem”, a afirmat Obama într-un interviu la „NBC Nightly News”, în primele sale comentarii publice cu privire la această desfășurare după ce a fost anunțată vineri.

„Noi nu punem trupele americane pe linia frontului să lupte cu ISIL”, a explicat Obama, folosind un alt acronim pentru gruparea militantă Statul Islamic. „Am fost consecvent când am spus că nu vom lupta așa cum am făcut în Irak, cu batalioane și ocupații. Asta nu rezolvă problema”, a adăugat el.

Anunțând măsura, Casa Albă a declarat că trupele vor fi într-o misiune de „a antrena, de consultanță și asistență”, în număr mai mare de 50 de oameni.

Introducerea forțelor americane pe teren marchează o schimbare după mai mult de un an de limitare a misiunii în Siria la lovituri aeriene împotriva Statului Islamic. Înainte de anul trecut, Obama, care s-a opus să trimită trupe în războaie în Orientul Mijlociu, a exclus o prezență americană pe teren în Siria.

Într-o alocuțiune televizată adresată națiunii în septembrie 2013, Obama a declarat: „Nu va fi picior de american în Siria”.

Mai mult: pe parcursul anului trecut, el a subliniat că nu va trimite acolo trupe americane „de luptă”.

Administrația Obama se află sub presiune pentru a spori efortul SUA împotriva Statului Islamic, în special după ce gruparea jihadistă a capturat orașul irakian Ramadi în mai și ca urmare a eșecului unui program militar american de a instrui și înarma mii de rebeli sirieni.

Rusia și Iranul au crescut sprijinul lor militar pentru lupta președintelui sirian Bashar al-Assad împotriva rebelilor în războiul civil de patru ani și jumătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *