Obezitatea, asociată cu depresia, în special la femei

obezitate / Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Un grup de cercetători în domeniul sănătăţii mentale şi fizice, de la facultatea de sănătate publică a University College din Cork, a găsit dovezi care indică o sănătate mintală mai precară la persoanele de vârstă mijlocie sau mai în vârstă cu obezitate, independent de boală şi de factorii legaţi de stilul de viaţă. Ei spun că intervenţiile specifice ale profesioniştilor din domeniul sănătăţii ar trebui să includă asistenţă pentru gestionarea greutăţii.

Într-o cercetare publicată recent pe site-ul cu acces liber, PLOS ONE, o echipă de cercetători irlandezi descrie modul în care a analizat datele de sănătate pentru mai mult de 1.800 de voluntari adulţi, comparând scorurile referitoare la Indicele de Masă Corporală (IMC) şi cele pentru sănătatea mintală.

Cercetări anterioare şi dovezile anecdotice au sugerat o legătură între obezitate şi depresie, dar puţine studii au analizat legătura dintre cele două folosind dovezi concrete de la persoanele în vârstă.

Pentru acest nou studiu, grupul de cercetare a cerut voluntarilor de la un centru de îngrijire primară să participe la un studiu privind obezitatea.

Ca parte a studiului, fiecare dintre cei 1.821 de voluntari (cu vârste cuprinse între 46 şi 73 de ani) au permis accesul la dosarele lor medicale şi au ţinut post peste noapte înainte de a furniza probe de sânge, care au fost testate pentru hemoglobina glicată (GHb) şi nivelurile de glucoză.

De asemenea, participanţilor li s-au măsurat greutatea, înălţimea şi circumferinţa taliei, care au fost folosite pentru a calcula IMC.

Fiecare voluntar a completat formulare care descriau stilul de viaţă, datele demografice şi alţi factori de sănătate sau de boală.

Analizând datele şi luând în considerare factorii legaţi de stilul de viaţă, cercetătorii au descoperit ceea ce ei descriu ca fiind o asociere între IMC/măsurile corporale compatibile cu obezitatea şi depresia, împreună cu sentimente scăzute de bunăstare.

Aceştia au observat că astfel de relaţii au fost mai frecvente în cazul femeilor din studiu decât în cazul bărbaţilor.

De asemenea, grupul a remarcat că rezultatele au fost în concordanţă cu cele găsite în alte eforturi de cercetare similare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: