Skip to content
Societate

Obiceiul punerii grâului la încolțit de Sfântul Andrei

Gradina Acasa.ro

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe data de 30 noiembrie. Sărbătoarea Sfântului Andrei este însemnată cu cruce roşie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul a fost proclamat „Ocrotitorul României”.În anul 1995, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua de 30 noiembrie să fie declarată sărbătoare bisericească naţională.

Exista foarte multe obiceiuri și superstiții legate de Sfântul Andrei. Marea majoritate au de-a face cu recolta, cu măritișul și cu protecția oamenilor împotriva spiritelor rele care în această seară bântuie alături de cei vii.

Obiceiul de punere a grâului la încolțit de Sfântul Andrei

 Tradiţia spune că fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grâu.

În ziua de Sfântul Andrei, grâul se pune la încolțit în casă, într-un vas cu deschidere largă sau într-un ghiveci, vas de sticlă cu deschidere mare sau chiar o farfurie adâncă. Grâul se pune în pământ, dar se poate folosi și vată sau un burete. Metoda clasică de plantare a grâului este următoarea: După ce ați pregătit vasul în care veți pune grâul la încolțit, fiecare membru al familiei va lua o mână de pământ o va așeza pe fundul recipientului, apoi va presăra boabele de grâu și le va acoperi cu încă un strat subțire de pământ. După ce acesta a fost plantat, recipientul se pune pe pervazul geamului, într-un loc cu multă lumină.

Este important ca vasul cu grâu să fie așezat și într-o încăpere călduroasă pentru a crește mai repede și a fi mai bogat. De asemena, boabele nu trebuie mișcate, pentru a nu se rupe germenii.

De ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei

Potrivit tradiției, punerea de grâu la încolțit de Sfântul Andrei aduce noroc și belșug în casă, dar este și o metodă de a vedea cum va fi anul următor.

Semnificația grâului pus la încolțit de Sfântul Andrei

În funcţie de cum a crescut grâul aşa va fi şi următorul an pentru respectivul membru de familie.

Bătrânii spun că aspectul grâului pus de Sfântul Andrei spune ceva şi despre recoltele anului agricol ce urmează: un grâu frumos înseamnă o recoltă bogată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *