Anul 2025 aduce unele noutăți pentru firme, printre care și obligația întocmirii rapoartelor de sustenabilitate în cazul celor cu peste 50 de angajați. Obligativitatea raportării exista deja de la 1 ianuarie 2024 pentru firmele care au peste 500 de angajați, arată termene.ro.
Raportarea corporativă în materie de sustenabilitate (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD) este o cerință a Uniunii Europene și vizează obligația companiilor de a raporta cu privire la aspecte legate de durabilitate, cum ar fi drepturile în materie de mediu, drepturile sociale, drepturile omului și factorii de guvernanță.
Trebuie precizat și faptul că raportul trebuie să fie certificat de un auditor sau un certificator terț acreditat.
În România, peste 5.000 de companii trebuie să întocmească rapoarte de durabilitate în perioada 2025-2026.
Țara noastră se numără printre puținele țări din Europa care au un Cod al Sustenabilității.
Raportare nefinanciară
Dacă până nu demult prioritatea companiilor constituia raportarea financiară, odată cu noua Directivă UE ele trebuie să prezinte informații privind aspecte precum modelul de afaceri, strategia și politicile aferente, indicatori-cheie de performanță nefinanciară și indicatori țintă.
De asemenea, este urmărită guvernanța companiei privind aspectele de sustenabilitate, evaluarea dublei materialități, gestionarea riscurilor și oportunităților ESG (Environment, Social, Governance), precum și prezentări de informații în domeniul mediului (inclusiv taxonomia europeană) și domeniului social, în conformitate cu standardele europene de raportare a sustenabilității, după cum arată un document KPMG.
Printre informațiile pe care trebuie să le includă raportul se numără, de exemplu, date legat de strategiile de reducere a emisiilor de carbon, gestionarea resurselor naturale sau implicarea in comunitate. Nu în ultimul rând, un astfel de raport presupune o transparență a informațiilor, spre deosebire de perioada anterioară când pentru obținerea anumitor informații trebuia făcut apel la Registrul Comerțului contra cost.
Parlamentul European a adoptat, în noiembrie 2022, Directiva Privind Raportarea de Sustenabilitate a Companiilor, CSRD (COM/2021/189), care modifică fundamental regimul actual de raportare a sustenabilității. La noi, directiva a fost transpusă în legislație prin intermediul ordinului Ministerului Finanțelor nr 85/2024.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News