Obligațiunile în euro ale României se tranzacționează deja la niveluri junk. Ce riscuri urmează

Sursa foto: Pixabay

Obligațiunile în euro emise de statul român se tranzacționează deja la niveluri similare cu cele ale unor state din categoria junk (nerecomandată învestitorilor), după luni de incertitudini politice, iar alegerile prezidențiale de la finalul acestei săptămâni aduc noi riscuri, în principal pentru leu și pentru datoria statului emisă pe piața internă, arată o analiză Bloomberg.

În timp ce o victorie a lui Nicușor Dan ar putea aduce pe termen scurt o calmare a pieței financiare, Simion ar trebui să „câștige repede încrederea piețelor dacă va ajunge ajunge președinte”, consideră investitorii

Investitorii tratează obligațiunile în euro ale României la niveluri similare cu datoria cu rating junk (nerecomandată investitorilor) a altor state, după luni de tulburări politice, iar acum alegerile prezidențiale de la sfârșitul săptămânii aduc noi riscuri pentru leu și datoria locală.

Câștigarea primului tur al alegerilor de către ultranaționalistul George Simion a dus la demisia premierului, a determinat ieșiri de pe plasamentele în obligațiuni și acțiuni și a împins leul la un minim record în raport cu euro. Sondajele de opinie sugerează o cursă strânsă duminică, în turul al doilea.

Datoria statului emisă pe piața internă a recuperat o parte din pierderi în această săptămână, iar leul s-a stabilizat cu ajutorul intervențiilor băncii centrale, coborând în același timp intervalul de flotare controlată la niveluri mai joase. Dar presiunea pe leu poate crește din nou dacă viitorul șef al statului se va afla în conflict direct cu actualele partide de la guvernare sau dacă întârzieri în stabilizarea finanțelor statului pun în pericol accesul României la fondurile UE.

„O schimbare iminentă la nivelul guvernării înseamnă o incertitudine politică mai mare și, prin urmare, mai multe riscuri pentru consolidarea fiscală”, a afirmat Mai Doan, economist la Bank of America Corp, într-o notă către investitori. „Acest lucru, la rândul său, înseamnă că UE ar putea începe în iunie-iulie să ia în considerare suspendarea de fonduri europene.”

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: