Skip to content
Externe

Observatori militari: Scufundarea crucişătorului Moskva va submina capacitatea de a opera în Marea Neagră şi apărarea aeriană a Kremlinului, precum şi moralul ofiţerilor marini ruşi

NEWS.RO

Scufundarea crucişătorului de rachete Moskva va submina în mod semnificativ capacitatea Kremlinului de a opera în Marea Neagră, va alimenta vulnerabilitatea navelor de război ruseşti la atacurile aeriene şi va afecta moralul ofiţerilor marini ruşi, apreciază observatorii militari ucraineni şi internaţionali, vineri, conform Kiev Post.

Roman Tsimbaliuk, corespondent al agenţiei de presă UNIAN, a subliniat daunele majore aduse moralului marinarilor ruşi, deoarece doar o mică parte din cei 510 de marinari care se estimează că erau la bordul Moskvei par să fi fost salvaţi după abandonarea navei, în urma atacului cu rachete de croazieră organizat de armata ucraineană.

Ucraina afirmă că a efectuat un atac asupra navei, în timp ce Rusia susţine că muniţia de la bord a explodat, conform BBC.

Ministerul rus al Apărării a confirmat, joi seară, că nava s-a scufundat în timpul remorcării către portul de destinaţie, din cauza avariilor la carenă.

Potrivit lui Tsimbaliuk şi a altor oficiali navali ucraineni, luni dimineaţă, echipele de salvare ruse transportaseră 15 marinari ai navei-amiral Moskova la baza navală din Sevastopol. Valurile înalte şi condiţiile severe de furtună au împiedicat încercările flotei ruse de a localiza şi salva alţi supravieţuitori.

Un site web al guvernului ucrainean numit ”Ishchi Svoikh” a publicat joi seara liste care indică că aproximativ 300 de marinari de la bordul Moskvei ar putea fi morţi.

Numărul însemnat de morţi, asociat şocului survenit distrugerii navei-amiral a Flotei Mării Negre de către forţele ucrainene, vor submina încrederea ofiţerilor marini ruşi atât în sistemele lor de arme, cât şi în capacitatea marinei ruse de a gestiona viitoarele atacuri ale trupelor ucrainene, a mai spus Tsimbaliuk.

În calitate de navă-amiral, Moskva deţinea echipamente avansate de comunicaţii şi facilităţi de personal pentru a îndeplini cealaltă funcţie principală pe care o avea, aceea de a servi drept bază navală a flotei. Incidentul reprezintă o pierdere definitivă a Flotei Mării Negre, a precizat jurnalistul Volodimir Seleznev.

Vineri dimineaţa, Ministerul de Apărare al Marii Britanii a confirmat că rolurile principale ale flotei Moskva erau atât apărarea aeriană, cât şi comanda şi controlul, adăugând că pierderea navei va degrada capacitatea flotei ruse în aceste două domenii-cheie.

Presa militară ucraineană a relatat, marţi, citând surse navale ucrainene multiple, că folosirea unei tactici militare de momeală din partea forţelor ucrainene a reprezentat un element esenţial al atacului. Astfel, forţele ucrainene au folosit drone de atac pentru a distrage atenţia operatorilor staţiei de radar de la cele două rachete antinavă de tip Neptune.

Forţele aeriene ucrainene nu au încercat să atace până acum navele de război ruse, potrivit relatărilor oficiale şi ale agenţiilor de presă.

Agenţia de ştiri ucraineană Espresso a informat joi seară că amiralul rus Igor Osipov, comandantul Flotei Mării Negre, a fost arestat în urma scufundării Moskvei, însă nu există o confirmare a acestei informaţii.

Ugo Poletti, editor al Odesa Journal, a precizat că autorităţile regionale au ordonat, joi, o alertă maximă şi au avertizat cu privire la posibile atacuri cu rachete din partea Rusiei ca măsură de retorsiune pentru scufundarea navei-amiral Moskva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *