OCDE: Costul măsurilor de sprijin pentru combustibili fosili s-a dublat!

combustibili fosili
Foto: BBC

Costul măsurilor de sprijin pentru producția și consumul de combustibili fosili a crescut brusc în 2022. Țările au încercat să atenueze impactul creșterii prețurilor la energie, potrivit analizei publicate de OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) și AIE (genția Internațională pentru Energie).

Noile date OCDE și AIE arată cum costul fiscal al sprijinului global pentru combustibilii fosili în 82 de economii ale lumii, aproape s-a dublat, ajungand la 1 481,3 miliarde USD în 2022, în creștere de la 769,5 miliarde USD în 2021, Acest lucru s-a manifestat deoarece guvernele au instituit măsuri pentru a compensa prețurile excepțional de ridicate la energie, determinate si de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

427,9 miliarde USD în 2022 – cheltuieli cu sprijinul combustibililor fosili in 2022

Raportul OCDE privitor la măsurie de sprijin pentru combustibilii fosili estimează că transferurile directe și cheltuielile fiscale asociate cu aceste măsuri s-au ridicat la 427,9 miliarde USD în 2022. În plus, AIE arată că valoarea combustibililor fosili vânduți sub prețurile pieței s-au ridicat la 1 126,6 miliarde USD. Creșterile au fost semnificative la petrol, electricitate și gaze naturale.

Pentru țările in care s-a realizat sondajul OCDE, sprijinul a fost direcționat către

  • consumatori (firme și gospodării), reprezentând 81% din costul fiscal total al măsurilor de sprijin,
  • producătorilor de combustibili fosili cu 16%.
  • serviciilor generale (adică sprijinul care nu este vizat în mod specific nici producătorilor, nici consumatorilor) a reprezentat 3% din costul fiscal total al sprijinului.
Foto: OECD

Subvențiile pentru consum pentru 2022 au crescut cu 116% față de 2021

IEA urmărește subvențiile pentru combustibili fosili examinând cazurile în care prețurile de consum sunt mai mici decât valoarea de piață a combustibilului în sine.

AIE constată că subvențiile pentru consum au crescut la 1,1 trilioane USD în 2022, o creștere de 116% față de 2021, determinată de creșterea prețurilor de pe piețele internaționale.

Analiza arată o revigorare a sprijinului pentru producția și consumul de cărbune, care a atins 36,1 miliarde USD în 2022 – o creștere de 60% față de 2013

Acestea includ subvenții pentru încălzire pentru gospodăriile care consumă cărbune și plafonarea prețului cărbunelui ca input pentru generarea de energie electrică (în special în țările producătoare de cărbune) și prelungirea duratei de viață sau repornirea temporară a centralelor pe cărbune.

OCDE: Guvernele trebuie să reformeze măsurile de sprijin existente pentru a-i viza mai bine pe cei care au cea mai mare nevoie Gospodăriile înstărite, care tind să consume mai multă energie, beneficiaza de mai mult sprijin.

Lipsa țintirii celor care au mai mare nevoie de sprijin finanaciar crește costurile fiscal. Exista o tendinta in care  beneficiaza, în mod disproporționat,  gospodăriile mai înstărite, care tind să consume mai multă energie.

OCDE și AIE au cerut în mod constant eliminarea sprijinului ineficient pentru combustibili fosili și redirecționarea finanțării publice către dezvoltarea de alternative cu emisii scăzute de carbon, alături de îmbunătățirea securității energetice și a eficienței energetice.

OCDE și AIE produc baze de date complementare care oferă estimări ale diferitelor forme de sprijin guvernamental pentru combustibilii fosili. Estimările acoperă 82 de economii majore, cuprinzând OCDE, G20 și alte 33 de economii majore producătoare și consumatoare de energie, reprezentând aproximativ 85% din aprovizionarea totală cu energie a lumii.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: