Skip to content
Internațional

OCDE plasează România printre donatorii al căror volum alocat asistenţei pentru dezvoltare a crescut

Twitter

Ministerul Afacerilor Externe informează că Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat, marţi, datele preliminare privind asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată în anul 2021, pe baza informaţiilor furnizate de către statele implicate în procesul de raportare către organizaţie, inclusiv România.

Astfel, în anul 2021, volumul total al asistenţei oficiale pentru dezvoltare acordate de România a crescut la 327 milioane de dolari (1,36 miliarde lei), faţă de 305 milioane de dolari în 2020, fiind cea mai mare valoare înregistrată până în prezent. Din cele 40 de state implicate în procesul de raportare către OCDE, România s-a alăturat celor 30 de state cu niveluri ale asistenţei oficiale pentru dezvoltare în creştere faţă de anul 2020, arată MAE.

Importanţa asistenţei oficiale pentru dezvoltare a fost cu atât mai mult evidenţiată în contextul recent al pandemiei de COVID-19, România contribuind la abordarea nevoilor imediate, la consolidarea rezilienţei sistemului de sănătate şi la sprijinirea redresării sociale şi economice a ţărilor în curs de dezvoltare, inclusiv prin donarea a 1,67 milioane de doze de vaccin.

Republica Moldova a constituit, şi în anul 2021, principalul partener al politicii naţionale de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, cu o alocare de 70% din asistenţa de tip bilateral.

În total, 87% din asistenţa oficială pentru dezvoltare de tip bilateral acordată în anul 2021 a fost alocat statelor cu venituri mijlocii inferioare şi statelor cel mai puţin dezvoltate.

În conformitate cu priorităţile stabilite prin ‘Programul multianual strategic privind cooperarea internaţională pentru dezvoltare şi asistenţa umanitară în perioada 2020-2023’, educaţia şi promovarea tinerilor a reprezentat principalul domeniu în care România a acordat asistenţă oficială pentru dezvoltare în anul 2021, respectiv 69% din asistenţa de tip bilateral.

România, în calitate de stat donator de asistenţă oficială pentru dezvoltare, raportează către OCDE acţiunile implementate şi contribuţiile acordate de instituţiile publice naţionale în sprijinul statelor în curs de dezvoltare.

Ministerul Afacerilor Externe are rolul de coordonator naţional al politicii de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, desfăşurând anual un proces complex de colectare şi raportare către OCDE a datelor privind asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată la nivel naţional, în anul anterior celui în care are loc raportarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *