Odobescu – întâlnire cu ambasadorii statelor UE; a subliniat necesitatea continuării sprijinului pentru Ucrain

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a avut o întâlnire, vineri, cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, ocazie cu care a subliniat necesitatea acordării în continuare a sprijinului multidimensional pentru Ucraina şi a unei susţineri europene puternice pentru Republica Moldova, transmiţând şi angajamentul României pentru finalizarea procesului de aderare la spaţiul Schengen.

Potrivit unui comunicat al MAE, evenimentul a fost organizat de Ambasada Regatului Belgiei în România, în contextul deţinerii Preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

Ministrul de Externe a evidenţiat relevanţa continuării acordării sprijinului consistent, multidimensional din partea UE pentru Ucraina şi a accentuat importanţa menţinerii unei abordări unitare şi coordonate la nivel european, ca răspuns la evoluţiile complexe de securitate din regiune, arată sursa citată.

Totodată, ministrul Odobescu a subliniat necesitatea unei susţineri europene puternice a Republicii Moldova, în vederea consolidării rezilienţei sale, „în condiţiile în care acest stat este puternic afectat de consecinţele războiului din Ucraina şi de acţiunile de destabilizare ale Rusiei”.

Luminiţa Odobescu a menţionat şi importanţa consolidării securităţii la Marea Neagră, „o componentă importantă a dimensiunii de securitate a statelor din regiune”.

Ea a reiterat sprijinul României pentru avansarea procesului de aderare la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova, arătând importanţa adoptării cât mai rapide la nivelul Consiliului a cadrelor de negociere cu cele două state şi organizarea primelor Conferinţe interguvernamentale politice cu acestea până la finalul mandatului Preşedinţiei belgiene a Consiliului UE.

Ministrul a reiterat necesitatea susţinerii integrării europene a statelor din Balcanii de Vest.

Conform MAE, oficialul român a reafirmat sprijinul pentru consolidarea interoperabilităţii şi complementarităţii cu NATO şi pentru întărirea bazei tehnologice şi industriale a sectorului european de apărare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: