Odobescu – întrevedere cu omologul olandez; au discutat de colaborarea aliată, centrul de instruire pentru F-16

Sursă foto: X / Luminita Odobescu

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a avut, miercuri, consultări bilaterale cu omologul său din Regatul Ţărilor de Jos, Hanke Bruins Slot, aflată în vizită la Bucureşti, întrevederea având loc pe fondul „intensificării dialogului politic şi sectorial bilateral, precum şi a coordonării constante şi strânse la nivel european şi internaţional”, transmite MAE.

Odobescu a salutat contribuţia Olandei la postura NATO de descurajare şi apărare din România, îndeosebi participarea militarilor din această ţară, în anii 2022 şi 2023, la Grupul de Luptă condus de Franţa, precum şi dislocarea aeronavelor F-16 şi a altor capabilităţi militare. În context, a evidenţiat conlucrarea eficientă în ceea ce priveşte Centrul European de Instruire pentru aeronavele F-16 din România.

Oficialul român a prezentat o evaluare a evoluţiilor regionale critice de securitate pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, Luminiţa Odobescu a evidenţiat necesitatea continuării sprijinului ferm pentru Ucraina şi a unei abordări cuprinzătoare de asigurare a securităţii în întreaga regiune a Mării Negre, prezentând şi demersurile României în acest sens.

Cei doi oficiali au abordat şi aspecte privind pregătirea Summitului NATO de la Washington şi necesitatea de a obţine rezultate consistente atât în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, cât şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare a Flancului estic.

Luminiţa Odobescu a salutat implicarea Olandei în sprijinul acordat Republicii Moldova pe linie de reformă, dezvoltare şi consolidare a rezilienţei. Ea a evocat proiectul de twinning (instrument de cooperare a administraţiilor publice UE cu state terţe beneficiare sau partenere – n.r.) finalizat recent şi destinat consolidării sectorului financiar din Republica Moldova, dezvoltat cu sprijinul consorţiului din care au făcut parte băncile centrale ale României, în calitate de lider proiect, Olandei şi Lituaniei.

Întrevederea a prilejuit, totodată, trecerea în revistă a unor subiecte prioritare ale agendei europene, precum finalizarea procesului de aderare a României la spaţiul Schengen şi politica de extindere a Uniunii Europene.

De asemenea, cei doi miniştri au avut un schimb de vederi privind criza din Orientul Mijlociu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: