Odobescu: Pentru România, Georgia este un partener; trebuie să ţinem Georgia foarte aproape de UE

Sursă foto: Facebook / Ministerul Afacerilor Externe

Georgia este un partener pentru România, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, înaintea participării la Consiliul Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles, subliniind nevoia de sprijin pentru populaţia acestei ţări şi pentru parcursul său european.

„Pentru noi, este foarte important să avem Georgia aproape, dar este evident că adoptarea acestei legi (privind ‘influenţa străină’) subminează agenda europeană şi este important să transmitem acest mesaj autorităţilor georgiene. Pentru România, Georgia este un partener, trebuie să ţinem Georgia foarte aproape de UE şi să continuăm să sprijinim populaţia”, a afirmat şefa diplomaţiei.

Ea a evidenţiat că adoptarea, în Georgia, a legii privind „influenţa străină” „subminează agenda UE a Georgiei”.

„Georgia trebuie să fie (o ţară – n.r.) previzibilă, consecventă cu agenda sa europeană şi România susţine complet aspiraţiile europene ale poporului georgian”, a completat ministrul.

Pe agenda CAE se regăseşte şi subiectul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

„Condamnăm ferm recentele atacuri împotriva civililor şi asupra infrastructurii civile din Ucraina. De aceea, este important să creştem ajutorul militar pentru Ucraina. România salută adoptarea utilizării profiturilor generate de activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta militar Ucraina şi susţine ferm un acord politic în ceea ce priveşte implementarea planului financiar pentru susţinerea Ucrainei în cadrul Instrumentului European pentru Pace”, a menţionat Odobescu.

Ea a adăugat că România va continua să furnizeze Ucrainei energie electrică.

„Având în vedere atacurile intense şi grave ale Rusiei asupra infrastructurii civile şi, în special, asupra infrastructurii de energie, solicităm un ajutor mai mare din partea UE în acest domeniu”, a transmis Luminiţa Odobescu.

Potrivit acesteia, România susţine adoptarea celui de-al XIV-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

Ministrul a susţinut că atacurile hibride ale Rusiei au consecinţe „în întreaga regiune”. Ea a exprimat solidaritatea cu ţările baltice care se confruntă cu „acţiuni hibride, provocatoare din partea Rusiei”.

Odobescu a menţionat şi încercările de „interferenţă hibridă” în Republica Moldova, o ţară „foarte vulnerabilă” în contextul alegerilor prezidenţiale şi al referendumului privind integrarea în UE.

În ceea ce priveşte situaţia din Orientul Mijlociu, aflată de asemenea pe agenda reuniunii şefilor diplomaţiilor din UE, Luminiţa Odobescu a spus că ţara noastră susţine eforturile pentru un acord de încetare a focului durabil şi reînceperea negocierilor politice bazate pe soluţia celor două state, dar şi coordonarea în acest dosar cu SUA, Marea Britanie şi partenerii din regiune.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: