Skip to content
Economie Politică

Oficial BNR trage semnalul de alarmă, legat de Pilonul II. Ce vor să facă administratorii pensiilor administrate privat

Adevarul.ro

Economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, avertizează că Ordonanța de Urgență 114/2018 riscă să doboare un Pilon II al fondurilor de pensii despre care chiar Guvernul actual recunoaște că are un rol benefic în finanțarea economiei.

Calculele industriei fondurilor de pensii arată că administratorii acestora ar trebui să vină cu aport de capital în valoare de 800 de milioane de euro, de 15 ori mai mare decât cel actual, conform așa-numitei ”taxe pe lăcomie” promovată la sfârșitul anului trecut, problemă care a atras atenția Băncii Naționale a României, arată Profit.ro.

Valentin Lazea, economist-șef al BNR, a declarat astăzi, la Romania Stock Market Summit, organizat de Bursa de Valori București, că suma este de 2 ori mai mare decât câștigurile agregate ale companiilor din adminstrare pe 11 ani, astfel că mulți jucători s-ar gândi să se retragă.

După discuțiile cu reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Lazea a concluzionat că, în contextul unei reduceri cu 70% a comisioanelor de administrare, aceștia consideră condițiile ”exagerat de oneroase” și că sunt puși la ”un efort financiar pentru un câștig aparent inexistent”.

Ironic, spune oficialul băncii centrale, Ordonanța de Urgență 114/2018 lovește în acest Pilon II al fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii, despre care chiar Guvernul care a promovat actul normativ recunoaște în documentul strategiei de aderare la euro că are efecte benefice din punctul de vedere al posibilității românilor de obținere al unei pensii decente, din cel al dezvoltării lichidității pieței de capital și cel al finanțării datoriei guvernamentale.

Banca centrală sprijină efortul Bursei de Valori București de a promova la statutul de piață emergentă, însă, din păcate, efectele ordonanței de urgență asupra industriei fondurilor de pensii par să încetinească, dacă nu chiar să inverseze acest drum, a conchis Lazea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *