Skip to content
" "
Politică

UPDATE Șefa AEP, reținută / DNA o acuză de fapte de acum 8 ani

nineoclock.ro
" "

UPDATE

Ana Maria Pătru şi-a dat demisia după ce a fost reţinută, a declarat marţi seară avocatul ei. Şefa AEP a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor referitoare la acuzațiile procurorilor.

" "

”Doamna Ana Maria Pătru, având în vedere situația juridică, a luat decizia de a-și înainta de îndată demisia din funcția de președinte AEP”, a precizat avocatul, marți seară.

 

UPDATE 

Ana Maria Pătru, şefa Autorităţii Electorale Permanente, a primit ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore.

————–

De acum, este OFICIAL: Direcția Națională Anticorupție (DNA) a emis un comunicat în care o acuză pe șefa Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana-Maria Pătru, de presupuse fapte comise în 2008, 2009 și 2011.

Este vorba despre suspiciuni de trafic de influență și spălare de bani, în legătură cu activitatea Anei-Maria Pătru de pe vremea când era vicepreședinte al AEP. DNA o acuză pe Pătru că ar fi solicitat șpăgi de sute de mii de euro.

Redăm mai jos comunicatul integral al DNA trimis, marți seară, PSnews.ro:

„În completarea comunicatului nr 1370/VIII/3 din data de 15 noiembrie 2016, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de PĂTRU ANA MARIA, președinte al Autorității Electorale Permanente, iar la data faptelor vicepreședinte al aceleiași instituții – funcție cu rang de secretar de stat, pentru săvârșirea a:

  • 3 infracțiuni de trafic de influență
  • 2 infracțiuni de spălarea banilor

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie-iunie 2008, suspecta Pătru Ana Maria, în calitate de vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente (A.E.P.) – funcție cu rang de secretar de stat – a pretins, iar în anul 2009 a și primit de la reprezentanţii unei societăți comerciale, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în mun. Bucureşti.  În schimb, aceasta a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de acea societate cu A.E.P., precum şi că va susţine societatea să  obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat.

În cursul anului 2009, suspecta Ana Maria Pătru a disimulat proveniența sumei de  210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operații comerciale între mai multe societăți comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă și o firmă controlată de Ana Maria Pătru prin soțul ei.

În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreședinte al A.E.P., suspecta Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanţii aceleiași societăți comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu A.E.P. De asemenea, suspecta a promis că va susţine societatea să  obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat.

În cursul anului 2011, în aceeași calitate de vicepreședinte al A.E.P, suspecta  Pătru Ana Maria a pretins şi a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei (PDL-istul Ion Ariton – n.r.), astfel încât omul de afaceri să fie primit în audiență, fapt care s-a și întâmplat la scurt timp de la intervenția Anei Maria Pătru.

Cu banii proveniți din cele două fapte de trafic de influență descrise anterior a achiziţionat un autovehiculul marca Land Rover, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar și beneficiarul real al bunului cumpărat, în același an, Pătru Ana Maria a înmatriculat autovehiculul pe numele unei alte persoane.

Suspectei Pătru Ana Maria i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *