UPDATE România intră în Schengen în martie 2024. Ce spun Ciolacu și Ciucă

Sursa foto: Facebook

UPDATE

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri seară, că din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană şi maritimă.

“După 13 ani, în sfârşit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privinţă!

Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană şi maritimă. Implicit, Portul Constanţa îşi va creşte exponenţial importanţa. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile şi pentru frontiera terestră”, a notat Ciolacu pe Facebook.

“La acest proiect naţional s-a muncit extrem de mult. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi şi în mod special colegilor mei din acest Guvern care au continuat demersurile chiar dacă anul trecut uşa Schengen părea complet închisă!”, a adăugat premierul.

La rândul său, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă, miercuri seară, că ”admiterea României în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime este rodul unei munci care a început imediat după integrarea noastră în Uniunea Europeană”. Preşedintele Senatului a precizat că PNL a tratat dosarul României ca o prioritate absolută, ”fiind vorba despre cel mai important proiect de ţară, după ce am devenit membri ai UE şi NATO”.

”Admiterea României în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime este rodul unei munci care a început imediat după integrarea noastră în Uniunea Europeană. În toţi aceşti ani, de la putere sau din opoziţie, PNL a tratat dosarul României ca o prioritate absolută, fiind vorba despre cel mai important proiect de ţară, după ce am devenit membri ai UE şi NATO”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Nicolae Ciucă.

Preşedintele PNL a precizat că ”cei mai consistenţi şi relevanţi paşi au fost făcuţi în perioada guvernărilor liberale din ultimii ani, când miniştrii Afacerilor Externe, Afacerilor Interne şi Justiţiei au depus toate eforturile pentru cauza României”.

”Eforturile conjugate ale preşedintelui României, Klaus Iohannis precum şi ale ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu şi ale ministrei Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ne aduc astăzi semnale externe extrem de pozitive. O admitere parţială – ca urmare a unui acord politic al tuturor statelor membre UE – este un real succes”, a mai transmis liderul PNL.

Acesta a transmis, de asemenea, că vor continua ”eforturile pentru admiterea cu graniţele terestre, pentru traficul rutier şi feroviar şi pentru obţinerea statutului de membru cu drepturi depline în Spaţiul Schengen”.

”Vom continua negocierile la nivel diplomatic şi lucrul la nivel tehnic pentru atingerea acestui proiect de ţară esenţial pentru viitorul României”, a mai transmis liderul PNL.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministerul de Interne a anunțat, miercuri seară, că a ajuns la un acord politic cu ministerele din Austria și Bulgaria pentru extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria cu frontierele aeriene și maritime începând cu martie 2024. Intrarea în spațiul Schengen s-ar face printr-o formulă etapizată – mai întâi cu frontierele aeriene și maritime, urmând ca pe parcursul anului să aibă negocieri pentru intrarea în zona de liberă circulație și cu frontierele terestre.

„În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria și aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, precum și discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere și aplicarea Acordului Dublin.

În consecință, pe parcursul zilelor de 26 și 27 decembrie au avut loc discuții pe canale diplomatice, între ministerele de interne, ministerele de externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care să încorporeze juridic respectivul acord politic. Aceste discuții vor continua mâine 28 decembrie 2023.

Materializarea acordului politic într-o decizie presupune acordul tuturor Statelor Membre UE, demers procedural care se va continua și mâine 28 decembrie 2023.

Ministerul Afacerilor Interne mulțumește Președintelui României, Prim-ministrului și Ministerului Afacerilor Externe, inclusiv Misiunii Permanente de la Bruxelles, pentru sprijinul acordat pe parcursul negocierilor desfășurate în ultimele 5 luni.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne mulțumește Comisiei Europene și Președinției spaniole, precum și MAI Austria și MAI Bulgaria pentru discuțiile constructive care au degajat acordul politic din 23 decembrie pentru accesul României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: