Tarife RCA cu 40% mai mari pentru șoferii din București și Ilfov, în linie cu accidentele

Sursă foto: Freepik

Șoferii din București și Ilfov au tarife de referință pentru RCA speciale, iar datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) arată că, pe medie, aceste tarife sunt cu circa 40% mai mari decât cele pentru restul țării. În categoriile care provoacă accidente multe și grave, tariful de referință se duce spre 1000 de euro deja.

Legarea tarifelor de referință de zona în care este înregistrată mașina, informație publicată în exclusivitate de Economica încă din luna mai și confirmată ulterior de ASF, vine firesc, în condițiile în care firmele de asigurare iau deja în calcul criteriul teritorial de cel puțin doi ani și jumătate. Simplu spus, prețul RCA depinde de zona în care conduci, mai precis de frecvența și severitatea daunelor din respectiva zonă. Cum în București frecvența daunelor este una dintre cele mai mari nu din România, ci din Europa, riscul este mai mare, deci și prețurile sunt mai mari. Faptul că ASF a decis să facă această modificare și în tariful de referință, care are un rol orientativ, ne dă ocazia să vedem cât de mare este diferența de preț între RCA plătit de un șofer din București sau Ilfov și restul țării. Menți0năm că în cele două regiuni sunt înmatriculate 1,5 milioane de autovehicule, adică circa 15-20% din totalul național.

Conform Raportului privind determinarea tarifelor de referință, tariful pentru un șofer cu vârsta între 41 și 50 de ani, care conduce în București un vehicul cu puterea între 51 și 75 de KW, adică maximum 102 cai putere, este de 1.864 de lei. 

Același tip de șofer cu același tip de mașină, dar înmatriculată în afara Capitalei și a județului Ilfov, are referința stabilită la doar 1.130 de lei, adică o diferență de peste 730 de lei, sau aproape 40% față de șoferii din București.

Așa cum arătam și mai sus, deși tariful de referință are o valoare orientativă, el este calculat exact pe același tipar pe care firmele de asigurare calculează prețurile efective, deci cele 40% de procente în plus pentru șoferul din București sunt relevante pentru prețurile efective plătite de șoferi.

Care sunt cei mai „răi” șoferi, conform analizei ASF pe datele KPMG, și cât a ajuns să fie referința pentru ei

În cazul șoferilor din categorii cu risc mare, referința a ajuns la niveluri care se apropie și de 1000 de euro, în cazul bucureștenilor. Conform calculelor KPMG, firma care calculează tariful de referință, cei mai „răi” șoferi sunt tinerii sub 30 de ani care conduc în București sau Ilfov un automobil cu puterea între 201 și 300 kw, adică între 250 și 408  cai putere. Pentru ei, referința a ajuns la 4.529 de lei, adică merge spre 1.000 de euro. Tarif foarte ridicat au și tinerii sub 30 de ani aflați la volanul unei mașini din București cu puterea de peste 408 cai putere. Ei au o referință stabilită la 4.355 de lei. Aceiași tineri cu același tip de mașină, dar înmatriculată oriune în restul țării, au referința la 3.682, respectiv 3.664 de lei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: