Skip to content
Internațional

OIM: Migranţii devin tot mai importanţi pe piaţa muncii

voiceofeurope.com

Numărul migranţilor care lucrează departe de casă a crescut rapid în ultimii 10 ani, iar banii trimişi de aceştia în ţările lor însumează mai mult decât totalul investiţiilor străine şi ajutorului pentru dezvoltare pentru aceste ţări.

Un studiu al Centrului pentru analiza migraţiei din cadrul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) relevă că numărul lucrătorilor migranţi de pe plan mondial a fost de aproape 170 de milioane în 2020, de peste trei ori mai mulţi decât în 2010. Potrivit OIM, care citează datele Organizaţiei Internaţionale a Muncii, străinii reprezintă 5% din forţa de muncă globală, în creştere de la 2% în 2010.

Pandemia de coronavirus a arătat rolul important pe care îl joacă aceştia în ţările gazdă: în Marea Britanie, de exemplu, o treime din toţi medicii sunt străini, potrivit analizei OIM pe baza cifrelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Numărul străinilor care lucrează în domeniul sănătăţii este mare şi în Germania, SUA, Franţa, Spania şi Italia.

În total, migranţii din 50 de ţări cu venituri mici şi mijlocii cuprinse în studiu au trimis în 2020 în statele lor circa 540 de miliarde de dolari. Este vorba de ţări cu un PIB per capita de până la 4.000 de dolari, în care în acelaşi an investiţiile străine şi ajutorul pentru dezvoltare au totalizat împreună circa 440 miliarde de dolari, transmite sursa citată de Agerpres.

În ţări cum sunt El Salvador, Liban, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Tonga, banii trimişi acasă de lucrătorii migranţi au reprezentat peste o treime din PIB total, mai arată raportul OIM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *