Skip to content
Economie

OLAF: România a raportat cele mai multe fraude cu fonduri europene în domeniul agriculturii și este pe primul loc la capitolul ”documente false”

politico.eu

În perioada 2014-2018, România a fost țara care a raportat cele mai multe fraude din Uniunea Europeană privind fondurile europene din agricultură. În acest top rușinos, țara noastră este urmată de Polonia, Ungaria și Italia.

De asemenea, România s-a clasat pe locul doi la valoarea fraudată, după Polonia. Cele două state sunt urmate de Franța și Bulgaria.

În perioada 2014-2018, România a raportat o fraudă de 62 milioane de euro, se arată în raportul OLAF privind lupta împotriva corupției pentru anul 2018, citat de G4Media. 

Cel mai des întâlnite modalități de fraudare în 2018 au fost folosirea documentelor false sau falsificate (cele mai multe în România), cereri de ajutor false sau falsificate (cele mai multe în Italia, urmată de România), sau declararea unor produse, specii sau terenuri fictive (cele mai multe în Polonia, urmată de România).

Numărul fraudelor cu fonduri europene în domeniul agriculturii au scăzut la nivelul UE, dar s-au concentrat și au crescut într-un număr mic de state. Spre exemplu, în 2018, neregulile transmise de România și Italia au reprezentat 61% din totalul neregulilor raportate la nivelul UE.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *