Olaf Scholz, acest cancelar pe care Macron nu-l înțelege

Sursa foto:bundesregierung.de

Construit pe pacifism și axat pe politica internă a țării sale, liderul german multiplică gesturile ostile față de președintele francez, care ajunge să o regrete pe Merkel, comentează Liberation.

Niciodată un președinte al Republicii Franceze nu a atacat public un cancelar german și nu a evidențiat astfel, în mod deliberat, amploarea dezacordurilor dintre cele două maluri ale Rinului pe un subiect existențial, războiul. Au existat suișuri și coborâșuri în această relație complexă, dar liderii celor două state au avut întotdeauna grijă să nu facă ireparabilul.

Dar între Emmanuel Macron și Olaf Scholz nimic nu merge de când acesta din urmă a preluat mandatul în decembrie 2021, și este atât o chestiune de caracter și antipatie reciprocă, cât și o chestiune de politică și interese naționale divergente.

La finalul Conferinței de susținere a Ucrainei din 26 februarie, Macron nu s-a putut abține să-l atace sever pe Scholz. În primul rând, el a atacat indirect acele țări „care spun: niciodată, niciodată” „trupe la sol” în Ucraina și care „au fost aceleași care spuneau niciodată, niciodată tancuri, niciodată, niciodată avioane, niciodată, niciodată rachete cu rază lungă de acțiune. […]. Vă reamintesc că, în urmă cu doi ani, mulți din jurul acestei mese spuneau: „vom oferi saci de dormit și căști”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: