Olanda: Geert Wilders anunţă că nu va fi prim-ministru

Sursă foto: Facebook

Liderul olandez islamofob de extremă dreapta, Geert Wilders, a anunţat miercuri că nu va fi prim-ministru din cauza lipsei de sprijin din partea partidelor politice cu care încearcă să formeze o coaliţie guvernamentală, relatează AFP.

„Nu pot deveni prim-ministru decât dacă TOATE partidele din coaliţie mă susţin. Nu a fost cazul”, a declarat Wilders pe platforma X, la aproape patru luni de la alegerile legislative.

Liderii celor patru partide olandeze de centru-dreapta şi de extremă dreapta, inclusiv Geert Wilders, care conduce Partidul Libertăţii (PVV), formaţiunea de extremă dreapta câştigătoare a alegerilor legislative în noiembrie, discută în prezent un acord de coaliţie în care niciunul dintre ei să nu fie premier şi să rămână toţi în parlament, pentru a debloca astfel negocierile de formare a unei alianţe de guvernare, relatează miercuri presa olandeză, citată de agenţiile Reuters şi EFE.

Negocierile au fost de altfel de la început dificile între cele patru partide participante, Partidul Libertăţii (PVV), Noul Contract Social (NSC), Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD – formaţiunea liberală a premierului în exerciţiu Mark Rutte) şi formaţiunea de extremă dreapta Mişcarea Fermier-Cetăţean (BBB), care împreună ar avea 88 din cele 150 de mandate ale camerei inferioare a parlamentului olandez.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: