Olanda întâmpină dificultăți în asigurarea accesului rapid la medicamente inovatoare

medicamente
Sursă foto: Pixabay

Accesul rapid și accesibil al pacienților la medicamente inovatoare rămâne o problemă în multe țări, inclusiv în Olanda, se arată într-un nou studiu. Creșterea cheltuielilor pentru sănătate este adesea atribuită îmbătrânirii populației, la care se adaugă costurile ridicate ale medicamentelor inovatoare.

În Olanda, unde speranța de viață a crescut la 80,6 ani, sistemul de sănătate trebuie să fie pregătit să facă față unei creșteri a incidenței bolilor asociate vârstei înaintate, potrivit Euractiv.

Deși medicamentele inovatoare pot trata aceste afecțiuni, factorii de cost și acces rămân o provocare.

În timp ce își susținea doctoratul la Universitatea Erasmus din Rotterdam, Renaud Heine a fost surprins să constate că între statele membre ale UE persistă diferențe mari în ceea ce privește accesul la medicamente inovatoare.

Heine a declarat pentru Euractiv că „și în statele membre ale UE cu venituri ridicate, timpul de introducere pe piață este în creștere. Unul dintre factorii care influențează accesul este prețul medicamentelor inovatoare și negocierile rezultate care ar putea conduce la încheierea unor acorduri de acces reglementat”.

Potrivit lui Heine, țărilor europene le este mai greu să găsească un echilibru între beneficiile și costurile noilor medicamente împotriva cancerului.

El subliniază faptul că noile medicamente împotriva cancerului au dus la o creștere a cheltuielilor farmaceutice atât în UE, cât și în SUA. O estimare pentru 2023 arată că piața farmaceutică globală va depăși 1,5 trilioane de dolari – jumătate din această sumă fiind destinată produselor farmaceutice de specialitate care includ produsele farmaceutice oncologice.

Deși Olanda a reușit să mențină cheltuielile farmaceutice la un nivel scăzut ca procent din cheltuielile de sănătate, Heine consideră că principala provocare a țării este să rămână atractivă ca piață pentru noi produse, asigurând în același timp accesul pacienților fără a exclude alte tipuri de îngrijire.

Cercetătorul a subliniat faptul că confidențialitatea prețurilor împiedică cercetarea axată pe diferențele de preț. Cu toate acestea, el a recunoscut că aceste acorduri de intrare pe piață facilitează, de asemenea, accesul la medicamente inovatoare pentru pacienții care au nevoie de ele.

Citește mai multe AICI.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: