Olanda nu mai donează Ucrainei un sistem antiaerian Patriot. De ce s-a răzgândit? Guvernul olandez s-a lovit de un obstacol în privința livrării unui sistem de apărare aeriană Patriot promis anterior, la Kiev.
Olanda nu mai donează Ucrainei un sistem antiaerian Patriot. De ce s-a răzgândit?
Potrivit presei olandeze, care citează oficiali din Ministerul Apărării, angajamentul de a furniza Ucrainei sisteme de apărare aeriană Patriot a fost retras.
Motivul? Un aliat a renunțat să participe la lanțul de aprovizionare. Departamentul militar olandez nu a dezvăluit care aliat a luat această decizie.
Berlinul a declarat că trimiterea mai multor sisteme de apărare aeriană ar putea compromite propria siguranță.
Acest lucru este valabil mai ales pentru țările europene NATO care trebuie să acorde prioritate securității proprii după ce au decis să permită Ucrainei să execute lovituri în adâncul teritoriului rusesc.
Colaborarea dintre Germania și Olanda în ceea ce privește capacitățile de apărare aeriană, în special folosind sistemul de rachete Patriot, stârnește îngrijorări cu privire la eficiența operațională dacă un sistem este eliminat.
Ambele țări depind de aceste sisteme pentru a evita o serie de amenințări aeriene, inclusiv rachete tactice balistice și de croazieră.
Înlăturarea unui sistem Patriot ar putea lăsa un decalaj semnificativ de acoperire, ceea ce face mai dificilă interceptarea amenințărilor.
Potrivit ministrului olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, „sistemul Patriot este fundamental pentru strategia noastră de apărare”, iar orice pierdere a capacității ar slăbi pregătirea ambelor națiuni împotriva potențialelor atacuri aeriene.
Integrarea sistemelor de apărare aeriană este crucială, deoarece ambele țări sunt angajate în cadrul de apărare colectivă al NATO. Dacă Olanda își retrage sistemul Patriot din cauza lipsei de cooperare a Germaniei, acest lucru ar putea duce la o scădere a eficienței operaționale comune, potrivit bulgarianmilitary.com.
Analiștii militari trag alarma că „o retragere ar putea împiedica capacitatea generală de a proteja împotriva amenințărilor aeriene și cu rachete”, ceea ce înseamnă că ambele țări ar putea deveni mai vulnerabile la atacuri aeriene.
În plus, recentele actualizări ale sistemului Patriot ale Germaniei sunt concepute pentru a stimula capacitățile de descurajare și apărare până în 2035, subliniind importanța cooperării continue.
Pe de altă parte, unii susțin că retragerea ar putea elibera resurse pentru alte priorități militare.
Experții din ambele națiuni sunt de acord că deciziile trebuie să favorizeze apărarea colectivă mai degrabă decât agendele naționale individuale.
Un purtător de cuvânt al armatei olandeze a subliniat: „Puterea noastră de apărare aeriană constă în unitatea noastră”, subliniind consensul că perturbarea acestei unități ar putea slăbi postura de apărare a ambelor națiuni.
Deși ar putea fi percepute beneficii pe termen scurt, implicațiile pe termen lung ale reducerii capacităților Patriot ar putea fi dăunătoare atât Germaniei, cât și Olandei.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News