Skip to content
Opinii & Analize

Olanda și Austria vor o nouă Troika pentru Italia. Giuseppe Conte negociază cu Viktor Orban

" "

În Uniunea Europeană au loc confruntări dure între sudul și nordul Europei, chiar dacă acestea sunt încă ținute sub control de către liderii de stat. Italia pare că a ajuns la capătul răbdării și premierul Giuseppe Conte e obosit să mai repete că nu acceptă să-i impună cineva ce reforme trebuie să facă la el în țară.

Într-un video în această dimineață, Giuseppe Conte apărea obosit și fără energie, semn că la Bruxelles a fost o noapte dură de negocieri și discuții. Ulterior, video-ul a fost șters de echipa sa de comunicare. Italia are de partea ei Spania și Portugalia, iar Emmanuel Macron încearcă în continuare să arate că e un prieten al guvernului de la Roma chiar dacă în declarații nu-și declară susținerea directă.

" "
" "

Olanda și Austria vor ca statele din nord, prin Consiliu, să impună reforme statelor care vor accesa fondurile europene, ceea ce este total împotriva solicitărilor Italiei care, repetă la nesfârșit, că nu acceptă bani cu condiții sau reforme, iar guvernul de la Roma va face singur reformele pe care le va considera el necesare. Dacă propunerea Olandei și Austriei ar fi adoptată, am asista la o nouă Troikă impusă Italiei și Spaniei, și tuturor statelor care vor cere bani, inclusiv României.

De partea Olandei și Austriei a trecut și Christine Lagarde, care pentru a doua oară în câteva luni uită care este rolul ei în Uniunea Europeană. După gafa monumentală de la începutul pandemiei, când susținea că „nu e treaba BCE să reducă spread”, acum Lagarde militează pentru reforme și condiții, declarând că „fondurile trebuie să fie profund ancorate la solide politici structurale”. Lagarde s-a oprit brusc din declarații, dar este evident că susține ideea statelor din nord care vor „reforme structurale”.

Cu Olanda și Austria, Giuseppe Conte nu a reușit să ajungă la un numitor comun. Chiar și Angela Merkel cere un numitor comun din partea tuturor, însă Italia știe foarte bine că nu e momentul potrivit să cedeze, altfel va fi considerată o vulnerabilitate, va pierde pe piețele externe, va pierde și din puterea de cumpărare, iar Guvernul de la Roma ar putea pierde chiar guvernarea în sine.

Giuseppe Conte a avut ieri seară o discuție inclusiv cu Viktor Orban, premierul Ungariei. Discuția cu Viktor Orban nu este deloc întâmplătoare, deoarece Ungaria a amenințat că nu acceptă condiții precum respectarea statului de drept.

Viktor Orban i-ar fi cerut premierului italian să nu condiționeze Recovery Fund de respectarea statului de drept, așa cum își doresc țările nordice. Ar fi o situația din care Italia și Ungaria ar avea de câștigat, iar în această tabără ar putea veni și Polonia, vizată de multe critici din partea Uniunii Europene.

Un alt subiect de negociere pe masă este și controlul asupra Recovery Fund. Italia își dorește ca Comisia Europeană să fie cea care analizează proiectele și le finanțează și nu Consiliul, controlat de guvernele statelor membre. Dacă fondurile vor rămâne sub controlul Comisiei, atunci Italia va avea avantajul colaborării cu Paolo Gentiloni, fost premier italian și în prezent comisar european pentru economie.

Când e vorba de sute de miliarde de Euro, solidaritatea europeană mai așteaptă și este blocată de statele din nord, care caută o modalitate prin care să profite de instabilitatea economică a Italiei sau Spaniei, țări grav afectate de pandemie. Fondurile europene nu sunt un gest de solidaritate, nu reprezintă un plan comun pentru relansare economică, ci statele din nord le consideră o investiție și încearcă să aibă ceva de câștigat, așa cum s-a văzut în Grecia în urmă cu câțiva ani.

În cazul în care Italia nu va primi o ofertă bună, iar Olanda va dori să impună reforme, atunci guvernul de la Roma ar putea să-și folosească dreptul de veto pe bugetul Uniunii Europene. Chiar dacă încearcă să fie optimist, Giuseppe Conte pare obosit și iritat de negocierile dure, fiind conștient că există o mare diferență între ceea ce cer Italia-Spania și ceea ce vor Olanda-Austria să impună. Sunt șanse foarte mici să avem un rezultat al negocierilor mâine și cel mai probabil se va lua o decizie spre sfârșitul lunii august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *