Olanda va semna un acord de securitate bilateral pe zece ani cu #Ucraina

Sursă foto: president.gov.ua

Olanda va semna un acord de securitate bilateral pe zece ani cu Ucraina, a anunţat guvernul olandez vineri, cu o zi înainte de marcarea a doi ani de la declanşarea invaziei ruse, informează AFP.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încheiat deja mai devreme luna aceasta acorduri similare cu Germania, Franţa, Regatul Unit şi Danemarca, asigurând un caracter durabil ajutorului pentru Ucraina.

Acordul cu Olanda „demonstrează angajamentul guvernului olandez pentru furnizarea unui sprijin durabil Ucrainei, în domeniile securităţii, reconstrucţiei şi justiţiei”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe olandez.

Acordul, ce urmează să fie ratificat „în curând”, „semnifică faptul că Ţările de Jos vor ajuta Ucraina să se apere împotriva Rusiei şi să ajungă la o integrare mai avansată în Uniunea Europeană şi NATO”, subliniază într-un comunicat ministerul olandez.

Nu se precizează la cât se va ridica sprijinul promis.

„Nicio zi nu ne putem permite să uităm că lupta curajoasă a ucrainenilor este de asemenea preocuparea noastră”, a declarat şefa diplomaţiei olandeze Hanke Bruins Slot, citată în comunicat.

„Ucraina trebuie să poată conta pe sprijinul nostru, nu doar acum, ci şi pe termen lung”, a adăugat ea.

„Este o veste bună”, a reacţionat pe platforma X (fosta Twitter) Mark Rutte, favorit pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg la conducerea NATO, cu susţinerea SUA, Regatului Unit şi Germaniei.

„Aceasta trimite un semnal puternic Rusiei: noi susţinem ferm Ucraina”, a adăugat prim-ministrul olandez demisionar.

În total, Olanda a furnizat deja peste 2,63 de miliarde de euro ajutor militar Ucrainei şi a rezervat o anvelopă de două miliarde de euro pentru 2024, potrivit Ministerului Apărării olandez.

Rutte şi-a anunţat anul trecut intenţia de a părăsi scena politică olandeză, însă el rămâne în funcţie în aşteptarea formării unui nou guvern.

Negocierile bat pasul pe loc după alegerile din noiembrie câştigate de extrema dreaptă condusă de Geert Wilders, care a prevăzut în programul său electoral întreruperea livrărilor de arme pentru Ucraina.

Cu toate acestea, Rutte a dat asigurări la finalul acestui scrutin că Parlamentul olandez va veghea „ca noi să putem continua să susţinem Ucraina financiar”

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: