Olandezii de la Damen cer falimentul șantierului naval Damen Mangalia. 70% dintre angajați ar intra în șomaj tehnic

Damen
Sursa foto: Facebook - Damen

Damen Olanda a cerut Tribunalului Constanța falimentul șantierului naval Damen Mangalia, la care are 49% din acțiuni, pentru datorii neachitate care s-ar ridica la aproximativ 160 de milioane de euro. Aproape trei sferturi dintre angajați ar putea intra, din iunie, în șomaj tehnic.

Profit.ro a anunțat anterior în premieră că Grupul olandez Damen a dat România în judecată la o curte internațională de arbitraj, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acționar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA, ce operează șantierul naval omonim de la malul Mării Negre, iar Damen a rămas cu 49% din capital și a preluat controlul managementului operațional al societății. Damen Holding BV a cerut acum deschiderea procedurii de faliment în cazul Damen Shipyards Mangalia invocând datorii neachitate și scadente de mult timp.

„Este vorba de o sumă de aproximativ 160 de milioane de euro. Reprezintă împrumuturile scadente pe care Damen le-a acordat societății de la momentul preluării acțiunilor, din 2018, până în prezent”, a explicat pentru Europa Liberă președintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă. Contactați, reprezentanții Damen Shipyards Mangalia nu au dorit să comenteze informațiile referitoare la cererea de faliment și intrarea angajaților în șomaj tehnic. Profit.ro a anunțat anterior în premieră că Grupul olandez Damen a dat România în judecată la o curte internațională de arbitraj, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acționar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA, ce operează șantierul naval omonim de la malul Mării Negre, iar Damen a rămas cu 49% din capital și a preluat controlul managementului operațional al societății. Olandezii au cerut și despăgubiri, relevă date analizate de Profit.ro. “Damen Group nu are nicio informație de comunicat în acest moment”, a transmis atunci compania olandeză.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: