Skip to content
Politică

Olguța, anunț la ceas de seară pentru români: cu cât va CREȘTE salariul minim de la 1 decembrie. Posibile CONCEDIERI la stat în 2019

" "

Lia Olguța Vasilescu a vorbit la Antena 3 despre creșterea salariului minim, după ce în ultimele săptămâni au avut loc mai multe discuții privind majorarea acestuia.

Concret, ministrul Muncii a declarat că „de la 1 decembrie va crește salariul minim la 2080 de lei respectiv 2350 de lei pentru cei cu studii superioare sau cu 15 ani vechime. Posibile disponibilizări la stat în 2019”.

" "
" "

Lia Olguța Vasilescu a a precizat că în urma discuțiilor cu patronatele și sindicatele s-au decis anumite schimbări: ,,Nu este niciun fel de blocaj. Noi am avut în plan să mărim salariul minim din luna noiembrie. Sindicatele ne-au reproșat că nu l-am făcut diferențiat, i-am asigurat că acest lucru se va întampla. Ieșisem cu salariul de 2050 lei, ni s-a atras atenția că trebuie să fie 2080 ca în programul de guvernare

Am avut un protest din partea patronatelor la care ne așteptam, dar în același timp am zis să facem și testul IMM-urilor. Pe site-ul ministerului IMM-urilor se pune un chestionar la care trebuie să răspundă firmele mici și mijlocii. Am fost de acord să mergem o lună mai târziu, să aplicăm de la 1 Decembrie.

La următoarea ședință de Guvern vom avea o OUG de modificare a Codului Muncii, să se vorbească de salariul minim diferențiat. După ce va fi modificat va trebui să venim cu o hotărâre de guvern. De la 1 decembrie, ar urma să fie 2080 de lei iar pentru cei cu studii superioare și cei cu 15 ani vechime va fi 2350 de lei”.

De asemenea, ministrul a declarat că sunt posibile unele disponibilizări la stat de anul viitor: ,,Sunt posibile disponibilizări în zona aparatului de stat. Eu am început o procedură pe Ministerul Muncii. Ne este foarte simplu să facem o reorganizare în județe. Dispar jumătate din funcțiile de conducere județene. În loc să ai 4 entități, poți să ai 2 cu același număr de personal, dar cu funcțiile de conducere la jumătate”, a spus ministrul potrivit biziday.ro.

Amintim că Eugen Teodorovici declarase în octombrie că salariul minim ar putea crește de la 1 noiembrie. Mediul de afaceri a criticat măsura, iar în urma discuțiilor cu sindicatele și patronatele, Viorica Dăncilă a anunțat că salariul va crește ,,poate de la 1 decembrie sau de la 1 ianuarie”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *