Skip to content
Economie Societate

Oltchim şi-a cerut falimentul în instanţă. Continuă vânzarea activelor rămase în propirietatea statului

Oltchim SA, controlată de stat cu 55% din acțiuni, a depus cerere de intrare în faliment la Tribunalul Vâlcea după ce a reușit să își vândă circa 40% din active, durata de implementare a planului său de reorganizare expirând pe 22 aprilie. Instanța s-ar putea pronunța asupra cererii de dispunere a deschiderii procedurii falimentului Oltchim pe 8 mai.

Procesul de reorganizare al Oltchim s-a încheiat și, zic eu, cu succes. Activele productive ale companiei au fost privatizate. Procedura de faliment e pasul firesc. Asta nu înseamnă că am închis primirea de oferte pentru activele rămase în proprietatea statului. Încă discutăm cu diverși investitori și negocierile vor continua și după declanșarea procedurii de faliment. Ce pot să vă spun este că nu vom accepta vânzarea la fier vechi„, a declarat administratorul special al companiei, Bogdan Stănescu, conform profit.ro.

Principalele active ale Oltchim au fost vândute către Chimcomplex, contra sumei de 127 milioane euro plus TVA.

Restul de 60% din active, toate nefuncționale, sunt în continuare la vânzare. Suntem în discuții cu diverși potențiali parteneri cu care vom încerca implementarea unor proiecte fezabile pe platforma Diviziei Petrochimice Bradu„, a adăugat Stănescu.

După cum a relatat Profit.ro, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) din coordonarea Ministerului Economiei, acționarul majoritar și cel mai mare creditor al Oltchim SA spune că a demarat deja procedurile legale în vederea recuperării de la Oltchim a sumei de 335 milioane euro despre care Comisia Europeană a decis în decembrie 2018 că reprezintă valoarea ajutoarelor de stat ilegale primite de companie din 2012 încoace, decizie pe care însă administratorii judiciari ai Oltchim intenționează să o atace la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Astfel, principalii creditori ai Oltchim au hotărât, la propunerea administratorilor judiciari Rominsolv și BDO, să angajeze firma americană de avocatură White&Case pentru a pregăti contestația la CJUE împotriva deciziei Executivului de la Bruxelles și a o susține în instanța europeană.

AAAS a explicat că, după cum dispune legislația în vigoare, i-a notificat pe reprezentanții legali ai Oltchim, precum și pe judecătorul sindic, cu privire la pronunțarea deciziei Comisiei, la conținutul acesteia și la prevederile legale aplicabile în speță, precum și la „intenția expresă” a Autorității de recuperare a ajutorului de stat, astfel cum a fost obligată prin decizie.

În continuare se derulează etapele specifice prevăzute de Legea nr. 85/2006 pentru înscrierea sumei reprezentând ajutor de stat acordat ilegal ca și creanță, în vederea recuperării, în condițiile legii insolvenței, coroborate cu cele specifice ajutorului de stat și cu dispozițiile judecătorului sindic. (…) orice demers pe care l-ar iniția societatea (Oltchim SA – n.r.) în sensul contestării deciziei Comisiei Europene la Curtea Europeană de Justiție nu impietează în nici un fel demersurile legale inițiate de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului pentru recuperarea ajutorului de stat de la Oltchim SA. De altfel, decizia menționează faptul că o eventuală contestație formulată de către cei în drept împotriva deciziei nu poate suspenda obligativitatea inițierii demersurilor de recuperare„, a declarat, pentru Profit.ro, președintele AAAS, Florian Geantă. Șansele de recuperare efectivă a ajutorului de stat de 335 milioane euro despre care Comisia Europeană a decis că a fost acordat ilegal Oltchim sunt însă practic nule, compania neavând din ce să obțină acești bani, mai ales după vânzarea principalelor active productive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *