Skip to content
Justitie

Om de afaceri care ar fi folosit documente false pentru a obţine peste 200.000 de lei în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, trimis în judecată de DNA

Facebook/DNA

Un om de afaceri a fost trimis în judecată de DNA după ce ar fi depus la AM POSDRU documente false în cadrul unui contract cu finanţare europeană, obţinând astfel pe nedrept peste 200.000 de lei. El ar fi fost ajutat de managerul financiar al proiectului, deferit justiţiei pentru complicitate.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui om de afaceri, pentru folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (11 acte materiale), şi a unei persoane fizice, manager financiar în cadrul proiectului Crearea reţelei de dezvoltare rurală „CAIR” (Centre de Asistenţă şi Informare Rurală), pentru complicitate la folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (7 acte materiale).

Procurorii DNA arată, în rechizitoriu, că, în calitate de reprezentant legal al unei asociaţii beneficiare a unui contract cu finanţare europeană, inculpatul om de afaceri ar fi depus la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), în perioada ianuarie 2010 – octombrie 2013, mai multe documente false, pe baza cărora ar fi obţinut pe nedrept suma de 206.089 lei. Sumele de bani ar fi fost obţinute în cadrul proiectului „Crearea reţelei de dezvoltare rurală „CAIR” (Centre de Asistenţă şi Informare Rurală).

Obiectivul general al proiectului era de a îmbunătăţi calitatea vieţii prin conectarea populaţiei din mediul rural la informaţie şi educaţie în scopul dezvoltării culturii antreprenoriale, a capacităţii manageriale şi a spiritului asociativ şi civic, precum şi a solidarităţii comunităţilor rurale din zona ţintă.

„Între documentele false depuse pentru rambursarea cheltuielilor figurau acte întocmite în numele unor persoane angajate fictiv în cadrul proiectului, dar şi în numele unor persoane care, deşi angajate în cadrul proiectului, nu au derulat în realitate activităţile menţionate în actele respective. Cheltuielile aferente documentelor false (cheltuieli cu salarizarea angajaţilor fictivi, cheltuieli cu deplasările efectuate de către angajaţii fictivi sau angajaţi care în realitate nu au efectuat deplasările respective) ar fi fost solicitate la rambursare în cadrul cererilor depuse la autoritatea de management”, arată DNA.

Conform sursei citate, omul de afaceri ar fi fost ajutat de managerul financiar al proiectului, coinculpat în cauză, prin aceea că ar fi verificat şi semnat documente care atestau împrejurări nereale cu privire la cheltuielile solicitate la rambursare.

În cauză au fost instituire măsurii asigurătorii asupra bunurilor celor doi inculpaţi.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 209.161 lei, reprezentând prejudiciul creat în cadrul proiectului.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *