Skip to content
Cultura

Omagiu marelui pianist Radu Lupu, adus de Ministerul Culturii: Unul dintre aleşii care transforma muzica în magie

facebook

Scena românească este mai goală după plecarea marelui pianist român Radu Lupu, apreciat şi aplaudat de specialiştii şi iubitorii de muzică din întreaga lume. Cu o carieră impresionantă, a marcat şi atins ascultătorii, fiind unul dintre aleşii care transforma muzica în magie”, a transmis Ministerul Culturii la moartea artistului.

Născut la Galaţi, a debutat la doar 12 ani cu un program de muzică pe care a compus-o integral. Studiul pianului l-a început la 6 ani, în oraşul natal, cu Lia Busuioceanu, pentru ca la Bucureşti să continue cu Florica Musicescu şi Cella Delavrancea, iar la 16 ani să obţină o bursă pentru Conservatorul din Moscova.

A devenit unul dintre cei mai importanţi pianişti români şi a susţinut concerte pe cele mai mai mari scene ale lumii, alături de orchestre de prestigiu, aşa cum sunt Orchestra din Cleveland, Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Filarmonică din New York, iar pentru activitatea sa, Radu Lupu a fost aplaudat şi premiat. Astfel, i-a fost acordat premiul I la Concursul internaţional de pian Van Cliburn (ediţia 1966), la Festivalul Internaţional „George Enescu” (ediţia 1967) şi la Concursul Internaţional de pian Leeds (ediţia 1969).

În 1995, a primit Premiul Grammy pentru Cea mai bună înregistrare instrumentală a anului, cu Sonata în Si bemol major şi Sonata în La major de Franz Schubert, iar un an mai târziu Premiul Edison pentru Cea mai bună înregistrare instrumentală a anului cu sonate de Robert Schumann, scrie news.ro.

Astăzi, ne-au rămas înregistrările pentru a ne bucura în continuare de harul său”, a subliniat Ministerul Culturii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *