Skip to content
Politică

Omenirea epuizează pe 1 august resursele planetei pe 2018

Omenirea își va consuma la 1 august toate resursele pe care natura le poate reface într-un an și va trăi ”pe credit” timp de cinci luni, potrivit ONG-ului Global Footprint Network, care subliniază că această dată are loc tot mai devreme, relatează AFP.

Ziua de 1 august este ”data la care vom vom fi folosit mai mulți arbori, apă, soluri fertile și pește decât Terra poate să ne furnizeze într-un an pentru a ne alimenta, asigura locuință și deplasa și vom fi emis mai mult carbon decât pot să absoarbă oceanele și pădurile”, explică Valérie Gramond de la Fondul Mondial pentru Natură (World Wide Fund for Nature, WWF), partenerul Global Footprint Network.

”Ne-ar trebui în prezent echivalentul a 1,7 Terre pentru a ne acoperi nevoile”, subliniază WWF într-un comunicat, scrie News.ro.

Această dată este cea mai devansată înregistrată de la lansarea ”zilei depășirii”, la începutul anilor ’70, când data reținută era 29 decembrie. În 2017, acest lucru s-a petrecut pe 3 august.

Mișcarea ”s-a accelerat din cauza superconsumului și risipei”, explică Valérie Gramond, care amintește că, în lume, aproximativ o treime din alimente ajung la gunoi. ”Punem la încercare capacitatea planetei de a se regenera”, exploatând de exemplu stocurile de pește, spune ea.

Situația diferă puternic de la țară la țară.

”Avem responsabilități diferite: țări mici, cu populație mică, precum Qatarul și Luxemburgul, au o amprentă ecologică extrem de puternică”, subliniază Pierre Cannet de la WWF. Dacă întreaga umanitate ar trăi ca ei, ”ziua depășirii” ar avea loc încă din 9 și 19 februarie. Invers, într-o țară ca vietnamul, data ar fi 21 decembrie.

Potrivit footprintnetwork.org, ”ziua depășirii” în România este pe 8 august.

”Trebuie să trecem de la un țipăt de alarmă la acțiune”, apreciază Pierre Cannet, îngrijorat de creșterea din nou a emisiilor de CO2 la nivel mondial, după trei ani de stabilizare.

Pe site-ul ”zilei depășirii”„ sunt prezente diferite soluții în vederea invesării tendinței – revizuirea modului în care sunt gândite orașele, dezvoltarea și privilegierea energiei verzi, lupta împotriva risipei alimentare și superconsumului de carne, limitarea expansiunii demografice.

Oricine își poate calcula amprenta ecologică pe http://www.footprintcalculator.org/.

Citește mai mult: profit.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *