Skip to content
Coronavirus

Omicron, de 4 ori mai contagioasă decât Delta. Beatrice Mahler: Vaccinarea obligatorie trebuie decisă la nivel politic

Inquam Photos / Octav Ganea

Introducerea unei măsuri ca vaccinarea obligatorie poate fi decisă numai la nivel politic, a subliniat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, joi, pe B1 TV.

Întrebată dacă este de părere că vaccinarea obligatorie ar fi o măsură utilă în acest moment, așa cum a sugerat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Beatrice Mahler a explicat: „Eu cred că în acest moment, din studiul care a fost dat publicității de curând, o mare parte din populație reclamă insuficienta informare. Nu toți au înțeles sau nu toți au acces în modul în care ei înțeleg accesul sau au nevoie de acest acces la informare despre ceea ce înseamnă vaccinare”.

„Probabil că încă nu am reușit, cei care vorbim despre vaccinare de atât timp, să explicăm tuturor și mai ales la persoanele cu comorbidități nevoia vaccinării. Cred că atunci când vorbim de vaccinare trebuie să ne concentrăm pe nevoia persoanelor de a fi informate, pentru că asta reclamă sau asta solicită marea majoritate a celor care încă nu au luat această decizie, iar obligativitatea, din punctul meu de vedere, este o măsură care trebuie decisă la nivel politic. Eu, ca medic, susțin însă că tratamentul profilatic prin vaccinare este o soluție care salvează vieți”, a adăugat medicul.

Referitor la varianta Omicron a SARS-CoV-2, ea a spus: „Cred că discuția trebuie să o purtăm de la datele puține pe care le cunoaștem în acest moment despre tulpina Omicron. Știm până la acest moment că este de patru ori mai contagioasă decât tulpina Delta, dar nu avem foarte multe informații despre modul în care ea se manifestă, despre categoriile de populație, adică vaccinați-nevaccinați, modul în care preponderent afectează una din aceste categorii. Nu avem date despre răspunsul la boală pe care îl au pacienții cu comorbidități”.

„Sunt informații pe care cu siguranță o să le avem în următoarea perioadă. Până atunci, cred că cel mai important este să continuăm să privim cu atenție informarea la nivel internațional pe care o realizează cei care în acest moment se confruntă cu tulpina Omicron, iar cazurile care sunt în acest moment în România, din punctul meu de vedere și din informațiile publice care sunt transmise, sunt corect gestionate din punct de vedere epidemiologic, au fost testate, se face secvențiere, sunt izolate, iar contacții sunt monitorizați”, a mai spus dr. Beatrice Mahler.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *