Skip to content
Internațional

OMS acuză subminarea distribuției echitabile a vaccinurilor de către ţările bogate

Facebook/WHO
" "

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a acuzat luni „unele ţări bogate” că subminează COVAX, sistemul de distribuţie echitabilă a vaccinurilor anti-Covid, întrucât continuă strategia de abordare directă a producătorilor pentru a avea acces la mai multe doze.

Sistemul COVAX a fost creat pentru a încerca să împiedice ţările bogate să monopolizeze toate dozele de vaccin, care deocamdată sunt fabricate într-o cantitate prea mică pentru a satisface cererea globală. COVAX include, de asemenea, un mecanism de finanţare care ar trebui să permită unui număr de 92 de economii cu venituri mici şi medii să aibă acces la vaccinuri, relatează AFP, preluată de Agerpres. Lipsa vaccinurilor arată că primele distribuţii către ţările sărace nu vor avea loc până la sfârşitul lunii, în timp ce în multe ţări bogate au început deja campaniile de vaccinare la sfârşitul anului 2020.

" "
" "

Unele ţări bogate se apropie în prezent de producători pentru a-şi asigura accesul la doze de vaccin suplimentare, ceea ce afectează contractele cu COVAX, iar numărul de doze alocate COVAX a fost redus din acest motiv”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o videoconferinţă la care participa și preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier.

Șeful OMS a fost întrebat de angajamentele substanţiale pe care și le-au luat Statele Unite, Uniunea Europeană şi Germania de a creşte semnificativ contribuţia lor la COVAX, dar directorul general al OMS şi-a exprimat nemulţumirea.

A avea bani nu înseamnă nimic, dacă nu-i poţi folosi pentru a cumpăra vaccinuri”, a spus el. „Şi putem livra vaccinuri ţărilor membre COVAX numai dacă ţările bogate cooperează respectând contractele încheiate în cadrul COVAX”, a insistat el, îndemnând acele ţări, pe care nu le-a numit, „să se asigure că acest comportament al lor nu subminează sistemul de distribuţie monitorizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi alianţa pentru vaccinuri (Gavi)”.

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a pledat, de asemenea, pentru distribuţia mai largă a vaccinurilor, din raţiuni morale și sanitare. „Este în interesul tuturor să eradicăm rapid virusul, să prevenim ca variante, uneori mai periculoase, să nu continue să se răspândească peste tot”, a arătat președintele Germaniei. „Însă guvernele au în primul rând o obligaţie faţă de populaţiile lor”, a adăugat el.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *